Kronova bolest i trudnoća

Teme u vezi sa začećem, trudnoćom, dozvoljenim terapijama, raznim iskustvima trudnica obolelih od IBD-a i naslednim faktorima.
milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 28 Oct 2012, 17:13

e i pitanje za anu....u kojem si mjesecu trudnoce i koliko je tebi suzenje?meni je samo na debelom crijevu pronadjeno.sta su tebi rekli gastrici?da li si iz crne gore kod ovih nasih pametnjakovica?zelim ti svu srecu i svima naravno koji imaju iste muke :)))

123ana
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2012, 12:32

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by 123ana » 28 Oct 2012, 20:22

Poslaću ti poruku da ne opterećujemo temu: )

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Skipper » 29 Oct 2012, 04:29

@milica123:

Milice,

Debelo crevo je dovoljno elastično, da ne bi trebalo da dodje do perforacije u toku trudnoće i samog porodjaja, a i ascedens je najmanje opterećeni deo kolona. Sem toga, radi lakšeg i bezbednijeg porodjaja i sterilnijih uslova, pre samog porodjaja, daje se klizma, da bi se 'očistilo' debelo crevo i manje opterećivalo zbog naprezanja. Rade se još neke pripreme, ali, s obzirom, da nisu u direktnoj vezi sa crevima, ne bih da ovde pišem o tome. Ako se ne radi o prvom detetu, onda, sve ovo već znaš, ali od viška informacija 'glava ne boli' (ima ovde još članica, koje planiraju da postanu mame! ;) )

Koliko sam shvatio iz tvoje prve poruke, još nisi zatrudnela, već ti je to u planu. Zbog toga, moram da te pitam:

- Da li tvoj partner (suprug ili momak), ima bilo kakve ozbiljnije tegobe sa crevima i probavnim traktom uopšte?

Nadam se da nema ni jednu od zapaljenskih bolesti creva, jer bi u suprotnom, nasledni faktor mogao da bude veliki problem za vaše buduće dete! Pisao sam i ranije o tome, ali sve ovo ponavljam, jer je rizik od nasledjivanja naših bolesti creva veoma visok (50-70%), ukoliko su oba partnera obolela od IBD-a.

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 29 Oct 2012, 12:56

pozdrav i od mene :od )))e ovako imam 25 god ovo mi je druga trudnoca.posle 6 god zelim drugo dijete.muz mi nema nikakvih zdrastvenih problema.mene je strah iz razloga sto vidim da puno njih pominje pucanje crijeva nastalih kao uzrok kronove bolesti.kakva je posledica tog suzenja da li moze doci do totalnog zacepljenja a zataim i pucanja.nadam se da do toga nece doci ali citala sam i o tome.bolest nisam dobila genski jer je nisam imala od koga naslijediti cak sam bila sportista 10 god kad mi se to pojavilo tako da se to stavarno moze bilo kome pojaviti.nisam jos trudna ali bih zeljela sto prije.ove nedelje idem kod gastroenterologa i ako ona to odobri idem na to sto prije.ne dozivljavam ovu bolest toliko strasno jer zivim normalno i ako je ona tu.mnogo uzasnih stvari citam na sajtovima o kronovoj bolesti i ne mogu da vjerujem sta sve moze da se desi.ja ne osjecam apsolutno nista i nadam se da ce tako i ostati sem naravno kad su mi otkrili krona kad sam imala po 10 stolica dnevno.sve od tada do danas zivim normalno.hvala puno za ovakav sajt jer mnogo pomaze svima koji nisu upuceni a malo toga znamo nazalost.pozz:)))

milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 29 Oct 2012, 12:58

ps meni je na zavijenom dijelu crijeva valjda se sigma zove duzinom od 20cm

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Skipper » 29 Oct 2012, 14:38

milica123 wrote:ps meni je na zavijenom dijelu crijeva valjda se sigma zove duzinom od 20cm
Milice,

Upravo tako -- taj deo se zove sigma (jedino što se radi o završnom delu debelog creva, a ne početnom i zato se nismo odmah razumeli!) Na sigmu se nadovezuje rektum i zato se često koristi izraz "sigmo-rektalni" deo debelog creva.

To suženje ne bi trebalo da pravi probleme u trudnoći, ali je dobro da se posavetuješ sa ginekologom i gastroenterologom. Ako nemaš previše poverenja u domaće gastroenterologe u Crnoj Gori, možda bi mogla da zakažeš privatne konsultacije u Beogradu. Postoji nekoliko odličnih specijalista, koji rade u državnim i privatnim klinikama. Ne bih da ih ovde javno 'reklamiram', ali ako želiš da budeš potpuno sigurna, u vezi sa mogućim perforiranjem (pucanjem) tog dela creva, mogu da ti pošaljem dodatne informacije, kao privatnu poruku (PP) sa kontaktima. Cene su oko 50-60 EUR, po pregledu/konsultacijama. Pretpostavljam da imaš neke novije rezultate rektoskopije i/ili kolonoskopije, tako da ne bi bilo potrebno da tu vrstu dijagnostičke procedure ponovo radiš, jer se ona posebno naplaćuje.

Lepa vest je to što ti je muž potpuno zdrav, tako da je problem sa nasledjivanjem bolesti sveden na minimalna i potpuno privatljiva 3%, prema medicinskoj statistici.

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by evika » 30 Oct 2012, 09:41

Ne znam ništa o nasleđivanju ove bolesti, ali mogu reći da u mojoj užoj i široj porodici nema ni jednog člana da je imao Kron. Osim mene. A isto tako naslediti se mogu i druge bolesti kao što su šećer, problemi sa žuči ili bubrežni kamen. Da gledamo na to ko će šta naslediti, niko ne bi ni imao decu! Ne kažem da se ne treba informisati o temi, jer sam i ja to uradila pre trudnoće. Čak sam išla i kod genetičara. Suprug i ja smo išli na genetsko ispitivanje. Ni ja nisam želela ni slučajno da ovu bolest prenesem svom detetu, ali kao što je doktorka rekla, nema garancije da dete neće naslediti šećernu bolest koju je imao moj deda. Recimo! Nizašta u životu nema stopostotne garancije. :)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Zavisa » 30 Oct 2012, 20:45

milica123

Pre svega, pozdrav i dobro nam došla.

S obzirom da nisam doktor i da jedino iskustvo koje imam je konkretno moj problem, odnosno problem koji je na sreću sada iza mene i nadam se da će tako ostati, mogu samo u skladu sa tim da napišem nešto o istom.

Ja sam imao stenozu (suženje) na završnom delu tankog i početku debelog creva. Ne mogu reći tačno kada se to suženje pojavilo, ali sa nekom slobodnom procenom počelo je da se sužava negde 2005.god. kada je pasazom prime ćena neka promena, ali niko to nije ozbiljno shvatio. Od 2005.g. do 2007.g. sam bio skroz OK, a onda su iznenada počele tegobe, jak bol u tom predelu, toliko jak da sam uvek povracao i nisam dolazio sebi po ceo dan. Ponovo sam uradio pasazu početkom 2008.g. i tada je utvrdjeno da imam stenozu. Sa njom sam živeo naredne 3,5 godine, život prava agonija, gubitak telesne težine, bolovi po ceo dan praćeni ponekada sa povracanjem. Crevo mi se nadimalo i do 5-6cm ka spolja kao da alien hoće da iskoči :-D. Nakon mučne 3,5 godine napokon sam stigao u KCV u Novom Sadu. Nakon skoro dva meseca ispitivanja našao sam se na operacionom stolu. Epilog: odstranjeno 60cm tankog i 30cm debelog i dobio sam privremenu stomu koju sam imao 11 meseci da bi ove godine imao drugu gde su mi skinuli to čudo. Nakon prve operacije mi je hirurg rekao da sam bukvalno imao fore još mesec dana i da bi došlo do pucanja tankog, debelog i mokracne bešike. Bešike zato što sam imao fistulu. Suženje je bilo u dužini od oko 25cm i širine oko pola cm. Ispred tog suzenja sam imao proširenje u prečniku oko 13cm i to je ono što je izgledalo kao alien.

E sada, da ne bude da sam te uplašio opet ponavljam da je to bio moj slučaj, ali pošto imaš i ti suženje bez obzira što nemaš tegobe morala bi to češće da kontrolises i to možeš samo sa kolonoskopijom ili enteroklizom u zavisnosti na kom delu je. Ne bih da te plašim, ali stenoza nije uopšte naivna naročito kada je ovolika kao kod tebe i kao što je bila kod mene i tu nikakav lek ne pomaže. Jedino možeš imati sreće da sve ostane ovako kako je sada, ali iskustva sa stenozama govore na žalost suprotno. Kad tad dodje trenutak kada će operacija biti jedino rešenje i to će ti svaki gastric ili hirurg potvrditi. Opet ponavljam, nadam se iskreno da će kod tebe sve ostati ovako kako je sada. Znam nekolicinu koji imaju stenoze i do sada još nisu bili na operaciji.

Što se tiče trudnoće stvarno ti ne bih mogao nešto pametno reći osim što je i skipper rekao a to je da se konsultujes sa gastricem i ginekologom, verujem da će oni najbolje znati šta i kako. Lično mislim da ne bi trebalo da bude nekih problema kada je trudnoća u pitanju, ali najbolji odgovor će ti dati neka žena koja je kroz to prošla, a da je imala stenozu. Eventualno bi moglo da stvara neke manje probleme ali samo u fazi kada se već beba bude formirala odnosno kada počne da raste i samim tim počne da vrši pritisak na okolne organe pa tako i na crevo. Ono što bi mene jedino brinulo je neka suluda mogućnost da beba na neki način prignjeci taj suzeni deo pa da hrana ne može da prodje, zaista ne znam, možda samo lupetam.

Znam da je pomalo crno ovo što sam napisao, ali tako sam ja prošao pa ne bi trebalo da to uzimas zdravo za gotovo ili da te pokoleba za trudnoću. Samo napred, tu su gastrici i ginekolozi i verujem da će sve to da se odradi u najboljem redu. Ja sam ovim mojim piskaranjem želeo samo da pre svega budem iskren prema tebi i da budeš svesna šta sve može da se desi kada je stenoza u pitanju, ali što ne mora da znači pod obavezno.

Veliki pozdrav od Zavise, a ti bi mogla moje da pozdravis :-D...svi su u okolini Nikšića do jezera Krupac, Vidrovan i Kočane.

milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 31 Oct 2012, 11:12

cao zavisa :))).pozdravicu sve :)))). ja imam to suzenje 4 god koje se sad suzilo na 13 mm i kolonoskop nije prosao.ja znam da ce doci vrijeme za operaciju ali je moja zelja da rodim bebu a posle neka me kasape kad dodje do toga.i mene sve te stvari brinu sta se moze desiti najgore od svega je sto kolonoskop nije mogao proci pa da imam neke jace informacije vezano za to suzenje.vecina njih je imala porodjaj al nakon operacije.a citala sam nesto da se mogu hirurske intervencije raditi i tokom trudnoce u slucaju komplikacije sto znam.evo vec godinu dana razmisljam da sam do sada mogla to obaviti :))).ako je bolest u fazi mirovanja remisije da li je to suzenje i dalje aktivno.koliko ti je bilo suzenje prije 3 ipo god kad su ti rekli da ce doci do operacije za taj isti period.ko bi meni mogao dati takvu prognozu .ima jos jedna stvar od koje se strasno bojim a to je stoma.u kojem slucaju ona ostaje zauvijek.i koliko stoji to cudo posle operacije.sa 25 god sa kesom na stomaku.to me uzasava.samo

milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 31 Oct 2012, 11:19

imam jos jedno pitanje,hoce li mi neko objasniti sta je to mirna faza tj remisija.meni su nalazi ok crp mi je 6 jedan vise.imam stolicu svaki dan ili svaki dr nema krvi ni sluzi e sad imam gasove i ujutro uz te gasove izadje mala kolicina sluzi moram biti na solji naravno.ostalo sve ok,jedem nenormalno davim se u hrani,pusim eh kad bih mogla bez njih a ne mogu...i nikako da se ugojim.pijem salofalk a 3 god nisam nista pila jer sam sama digla ruke od terapije.sad kad su mi javili za suzenje pijem redovno 3x2 salofalk.:)))

Post Reply