Pozdrav svima!
Ja sam pre odredjenog vremena postavljala odredjena pitanja ovde dok sam bila trudna, pa sam sad odvojila malo vremena da javim kako sam prosla.
Pronizon koji sam dobila od gastroenterologa mi je pomogao da se bolest skroz smiri, tako da sam lagano iznela trudnocu do kraja, i cak prebacila termin. Porodila sam se 7. dana nakon termina carskim rezom. Posto nije bilo nikakvih znakova da cu se poroditi oducili su da mi urade carski rez (GAK Visegradska, lezala sam na ginekoloskoj endokrinologiji kod Dr. Spremovic). Beba je posle 3 dana dobila neko modrilo oko usta pa su ga prebacili na poluintenzivnu negu i tu je bio oko 10 dana a mene su poslali kuci. Iskreno ne verujem da je to imalo veze sa lekovima koje sam pila u trudnoci nego sa njegovim losijim prilagodjavanjem na spoljasnji svet. To povremeno modrenje se povuklo posle dan dva, ali mu je skocio CRP pa je zato lezao svih tih 10 dana i dobijao antibiotike. Sreca, pa su nam dozvoljavali da dolazimo i do 5 puta dnevno da dojimo.
Ja trenutno pijem Asacol dva puta po 3 leka i koristim Salofalk supozitorije, ali iskreno primetila sam da mi se vracaju simptomi (sluz, krv u stolici, vodenaste stolice 4-5 puta dnevno), iako sam pre manje od mesec dana radila kalprotektin koji je bio neverovatnih 43! Nikad nije bio nizi nego sada.
Cini mi se da je moj kolitis drugaciji od standardnog. Nikada nisam imala takav napad da recimo izgubim na kilazi da dehidriram itd, ali kada je bolest aktivna kao da stalno tinja po malo, i tako mesecima. Jedino mi je Pronizon pomagao, ali se uvek posle 6 meseci vrate simptomi, nikad duze ne prodje.

Volela bih da dobijem neku terapiju koja ce me resiti simptoma na duze vreme bez stetnih posledica kada bi tako nesto postojalo

Uskoro cu posetiti lekara pa cu videti sta ce reci.
Nisam imala problem sa uspostavljanjem laktacije. I dalje dojim bebu. Doktor kaze da je bezbedno uz lekove koje treutno uzimam.
Hvala za sugestiju za Dr. Plecasa u Visegradskoj. Videcu da stupim u kontakt sa njim za 2. trudnocu, jer iskreno se nadam da necu morati da lezim u bolnici po par dana kada budem bila trudna sledeci put jer cu imati jedno dete kuci koje nema ko da cuva. Muz radi, a babe i dede ne zive u Beogradu.