riziko osiguranje sa kronovom bolešću

Informacije u vezi sa radom, zapošljavanjem i invalidskom penzijom obolelih od IBD-a.
Post Reply
uzbunjivač
Posts: 10
Joined: 02 Jan 2017, 13:55

riziko osiguranje sa kronovom bolešću

Post by uzbunjivač » 24 Dec 2017, 12:22

Zdravo,

nadam se da je u naslovu jasno o čemu sam hteo da pričam, ali ako neko ne zna evo kratkog uvoda.

Ako neko uzima stambeni kredit, postoji opcija da se taj kredit osigura, tj. da za neku premiju (to je iznos koji korisnik kredita dajete osiguravajucoj kuci svakog meseca) osigura slučaj da korisnik kredita ne doživi kraj otplate. U tom slučaju, (oni kažu: kada nastupi osigurani slučaj) osiguravajuća kuća plaća preostali dug, tako da naslednici ne nasledjuju dug, ili drugim rečima stan ostaje naslednicima.

Da li ima nekog ko ima kronovu bolest a da je uzimao stambeni kredit, pa je hteo da osigura isti?

Ono što sam ja neformalno čuo je da recimo premija a to je ono što se plaća osiguranju je oko 20 EUR mesečno za zdrave ljude. Iznos premije naravno zavisi od dužine otplate, pozajmljenog iznosa, broja godina osiguranog lica i ko zan čega sve još. Nisam bio u osiguravajućoj kući ali planiram.

Mislim da opcija da se prećuti podatak o bolesti nije dobra, jer u slučaju da se desi "osigurani slučaj" da će osiguravajuća kuća na sve načine pokušati da izbegne plaćanje. Tako da bi trebalo da se sve ispovedi onom službeniku, i da on evidentira da sam ja njih obavestio da sam bolestan. Naravno, u tom slučaju premija će biti veća ali koliko? ili će možda da kažu da ne žele da me osiguraju?

20-30 godina koliko traje otplata stambenog kredita jeste mnogo, bolest kao što i sami znate dodaje još težine, ali situacija je takva kakva je, mora se ići dalje.

I još nešto... ovo što ljudi koji su bolesni moraju da plaćaju veće premije pa zar to nije čist primer diskriminacije? (mislim da jeste, ali mislim da nikog nije briga.)

Hvala!
Pozdrav!

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: riziko osiguranje sa kronovom bolešću

Post by marica » 27 Dec 2017, 21:22

Imala sam ponudu da osiguram porodicu ili da čk i da biram koga ću od članova porodice. Ja nisam bila kandidat uopšte, jer sam već bila "bolesna" i nisam ulazila u obzir. Znači, isključivo zdrav. Pošto su mi sva trojica hvala Bogu zdrava nisam znala za koga da se odlučim, a po svakom bi me osiguranje iznosilo po 20 evra, sveukupno 60 na mesečnom nivou što mi je bilo mnogo. U svakom slučaju poenta je da ja sebe nisam mogla da osiguram jer Bože moj, svakako sam nakon toga bila na tri operacije, nisu oni baš toliko sisali vesla pa da mi isplaćuju premije na moj kolitis.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Post Reply