Page 1 of 2

Pitanja za doktora

Posted: 08 Dec 2011, 00:15
by Runja
Meni se dopada Nemanjin predlog i, shodno tome, sebi sam dala slobodu da otvorim ovu temu. Zelim da se obratim Dr. Zoranu (ili nekom drugom doktoru koji pristupa forumu)... Trebalo bi da operisem zucnu kesu, zbog kamencica (u nalazu UZ ne pise ni broj ni velicina istih), i to "sto pre" - tako mi je receno. Imala sam jedan napad u toku trudnoce (negde u septembru prosle godine) i drugi - negde u martu ove godine, kada je beba imala 2 meseca. Operaciju bi trebalo da obavim laparoskopski. Znam da se to mora, ali jako se plasim, pa Vam se i obracam uz molbu da mi priblizite celu "situaciju" - postoje li opasnosti od aktiviranja bolesti usled operacije i slicno? Inace, bolujem od UC 5 godina i u remisiji sam od uspostavljanja dijagnoze i samog pocetka uzimanja terapije. Pijem 5-ASA tbl. 1,5g dnevno od maja prosle godine, a pre toga sam uzimala po 3g dnevno. Hvala unapred na odgovoru... Pozdrav!

Re: Pitanja za doktora

Posted: 08 Dec 2011, 22:47
by zoranmilenkovic
Poslaću Vam odgovor za vikend,kada nadjem malo vremena..Ne brinite..

Re: Pitanja za doktora

Posted: 09 Dec 2011, 22:57
by janim08
Doktor, recite mi molim Vas koliko dugo moze da traje terapija imuranom? Hvala

Re: Pitanja za doktora

Posted: 11 Dec 2011, 22:51
by Runja
Jos nesto...U poslednja 2-3 meseca stalno gubim na tezini, a pritom nista nisam menjala u ishrani i sl.. U poslednjim nalazima gvozdje slabo (7,1), dok su hemoglobin i er. dobri (HGB 150, RBC 4,66). Ostali nalazi u redu (feritin 17, AST 25,6, ALT 20,2, TIBC 49,3, CRP 4). O cemu se tu radi? Da li je to stanje normalno kod UC ili je nesto drugo mozda u pitanju? Hvala.

Re: Pitanja za doktora

Posted: 13 Dec 2011, 01:00
by zoranmilenkovic
Što se tiče laparoskopske operacije žučne kese,ne bi trebali da se brinete. S obzirom da je osnovna bolest u remisiji (navedeni lab.parametri,naročito ako se održavaju u dužem periodu i ne moraju biti vezani za IBD,pogotovo što nema drugih znakova pogoršanja,tako da me oni ne bi sada brinuli..) , nema kontraindikacija za operativni zahvat. Naime,radi se o stresnoj situaciji za organizam (anestezija itd.),medjutim sve je to diskretno i ne remeti bitnije ravnotežu. Uostalom,intervencija je poput ambulantne,leži se jedan dan..Samo treba dobro pripremiti sve za operaciju-laparoskopsku,isključiti eventualno postojanje kamena ili peska u žučnim putevima,a što se postiže ultrazvučnim pregledom stomaka i lab.nalazima koji odražavaju funkciju jetre i žuči- bilirubin,AST,ALT,GGT,ALP,amilaze. Ukoliko je sve normalno,može se sprovesti operacija. Terapiju za IBD ne treba prekidati. Po završenoj operaciji,ne bi bilo loše napraviti procenu-evaluaciju osnovne bolesti.

Re: Pitanja za doktora

Posted: 24 Dec 2011, 21:22
by Sandra
Moje pitanje je da li kolonoskopija i ispijanje sredstava za ciscenje creva kao Fortrans moze da poremeti stolicu duze od 2-3 dana??? Naime imam UC i pijem Salazopirin 3x2, cepici 5ASA 1 uvece,Omeprol za zeludac,Probiotik,Folnak..Orvazdil sam pila 17 dana i prestala. Stolica mi se sa tim lekovima lepo formirala i imala sam po jednu dnevno, sve dok nisam uradila kolonoskopiju.Pose nje mi se poremetila.Vec 7 dana imam gusto kasastu stolicu, a pre koji dan sam imala 3 takve na dan... :?

Re: Pitanja za doktora

Posted: 11 Mar 2012, 23:00
by Runja
Zanima me da li, i u kom slucaju, kolitis moze preci u Krona? Ako mi ne odgovorite, vidimo se na sastanku :mrgreen: ;)

Re: Pitanja za doktora

Posted: 17 Mar 2012, 12:19
by djor
Otpusna dijagnoze su mi Diverticulosis coli i Nodi haemerrhoidales, hteo sam da vas pitam da li postoji jos neki lek za to osim Pentase ako postoji molio bih vas da mi pomognete imam veliki problem sa zatvorom? Unapred zahvaljujem Djordje.

Re: Pitanja za doktora

Posted: 17 Mar 2012, 14:28
by djor
I zanima me ako neko moze da mi kaze kako se postaje clan udruzenja?

Re: Pitanja za doktora

Posted: 17 Mar 2012, 18:43
by Igor77
djor wrote:I zanima me ako neko moze da mi kaze kako se postaje clan udruzenja?
Imaš na sajtu www.ukuks.org formu pa popuniš.
Pozdrav!