Page 1 of 1

Laktozim

Posted: 19 Mar 2012, 18:52
by Nemanja
To su tablete koje razlazu laktozu (mlecni secer)
Koliko sam ja uspeo da saznam firma koja ga je do sada pravila je prestala i izgleda nece nastavljati proizvodnju ovih tableta.
Kod nas nisam nasao neku zamenu, ako neko zna za zamenu ili neku apoteku koja uvozi slicni preparat neka napise ovde za nas koji imamo problema sa mlekom i ...
Poslednja serija koja je proizvedena u ivancicu ima rok do maja, ali nisam siguran ni da li jos ima negde da se kupi kutija iz poslednje serije.
Ili ako neko ima neku drugu ideju...

Re: Laktozim

Posted: 02 May 2012, 21:08
by Nemanja
I dalje trazim nesto pametno.
Nasao sam neku blazu varijantu u vidu kapi, ali je previse blago jer je namenjeno bebama. Ako nekom zatreba ime ili apoteka koja ih prodaje neka me klikne, ustine, ostavi poruku ili sta vec. (posto vidim da samo ja imam problem sa mlekom i laktozom)

Re: Laktozim

Posted: 03 May 2012, 17:20
by Philthy McNasty
NIkakav laktozim niti bio sta slicno ne moze pomoci IBD osobama koje imaju problem sa mlekom/laktozom.
Jednostavno izbaciti iz upotrebe, tacka.
Postoji na stotine proizvoda tog tipa, razne kobinacije enzima u tabletama koje sam licno konzumirao u pocetku SCD, ali kao pomoc laksem varenju hrane dok se stolica ne formira i stanje malo poboljsa.

Sa druge strane, mleko u onom obliku koje mi danas konzumiramo, preradjeno/homogenizovano/pasterizovano, ne samo da nije zdravo vec je u neku ruku i stetno, o tome bi se dalo pisati nasiroko .......... ili izbaciti iz upotrebe ili jednostavno praviti domaci jogurt koji smo toliko puta pominjali.

Sto se pre pomirite sa cinjenocom da odredjene stvari jednostavno ne odgovaraju vasem orgazimu i jedini nacin da poboljsate stanje je da izbacite iste iz upotrebe, to bolje po vas. Carobne pilule ne postoje ..... ne mozemo protiv prirode.

Re: Laktozim

Posted: 04 May 2012, 12:04
by Nemanja
Philthy McNasty nije bas takva situacija kao sto si napisao.

Da je problem samo u konzumiranju mleka to bi se lako resilo - mlekom bez laktoze. Buduci da delujes kao jedan od obavestenijih ljudi ovde verovatno znas da laktoze ima i u raznim proizvodima, cak i u hlebu koji se obogacuje surutkom itd.

U svakom slucaju laktaza razlaze laktozu a pomocna supstanca u nekim lekovima koje pijem je upravo laktoza.
Da skratim pricu - meni treba laktaza i nema potrebe da se to dalje komentarise, osim ako neko zna gde da je kupim. Hvala