perianalna fistula

Misa Va
Postovi: 1
Pridružio se: 22 Sep 2017, 15:25

perianalna fistula

Postod Misa Va » 22 Sep 2017, 15:46

Hteo bih da se interesujem za iskustva pacijenata posle operacije ako nekog takvog ima???

uzbunjivač
Postovi: 10
Pridružio se: 02 Jan 2017, 13:55

Re: perianalna fistula

Postod uzbunjivač » 24 Dec 2017, 13:06

Uh... mozda malo kasno, ali evo mog iskustva.
Pre nego sto su mi postavili dijagnozu kronove bolesti, imao sam perianalne fistule. To je jako mučno bilo, lečili su me hirurzi u jednoj lokalnoj bolnici. Nije im palo na pamet da je Kron. To je bilo pre više od 20 godina.
Lečenje je bilo bez anestezije i pisali su da je dijagnoza perianalni abscess (to je kolekcija gnoja) koju su oni svakog drugog dana sekli i cedili. To se donekle smirilo posle jedno 6 nedelja, ali nikad nije zaraslo.
U jednom trenutku 12 meseci kasnije su predložili da se to reši u totalnoj anesteziji. I tada je bilo jako bolno, problemi sa stolicom jer bi posle velike nužde rana bila zaprljana. (žao mi je što ulazim u ovakve detalje ali ovo je surovo iskreno).
Još 12 meseci kasnije meni nije bolje, i onda kreće veliki gubitak u težini, bolovi u stomaku i slično. Konačno, odlazak kod gastroenterologa koji mi prepisuje orvagil, pronizon i meni se te fistule konačno zatvaraju.
Znači, lečenje krona, sredilo je fistule.

Nakon toga u nekom pogoršanju, fistule se vraćaju i nakon vadjenja dela creva i sa operacijom gde je uradjena stomom, fistule nestaju.

Nekom na fistule deluje i bioloska terapija, pogotovu ako nikad pre nije primao biolosku.

Drži se!
Pozdrav

marica
Postovi: 181
Pridružio se: 19 Feb 2016, 01:08

Re: perianalna fistula

Postod marica » 28 Dec 2017, 11:43

A jel i sad imaš stomu ili su je potopili?
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

cicasrecica
Postovi: 1
Pridružio se: 20 Apr 2018, 08:36

Re: perianalna fistula

Postod cicasrecica » 20 Apr 2018, 08:49

Možda i ja pišem kasno, ali evo mog iskustva. Od 2015 godine sam imala perianalnu fistulu, sve do januara 2018 kada sam je operisala. Operaciju svakom preporučujem. Nije prijatan oporavak zbog samog osećaja što znate da vam je rana otvorena ali je sve potpuno bezbolno. Operacija se odvija u totalnoj anesteziji a ubrizgava se i lokalno. Odmah nakon operacije ste sposobni da radite sve što ste radili i ranije. Ništa ne boli ni tokom ni posle operacije. Ono što je nezgodno je to što je nakon operacije potrebno ispirati rano više puta dnevno, onda nakon svakog odlaska u toalet, i što treba to sve previjati. Ja sam radila operaciju privatno, i odmah sam puštena kući. Ko ima vremena, može raditi i državno, i onda ostaje u bolnici 4 dana pa ne vodi računa sam o previjanjima. Rana je bila i duboka i široka, sigurno je išla u dubinu 5 cm i bila široka 2 cm. Delimično sam i ušivena. Rana mi se potpuno zatvorila nakon 10 nedelja, mislila sam da će ići brže ali ja inače imam problem sa zarastanjima rana, duže vremena mi treba pa mi i nije čudno što je toliko trajalo. Otišla sam na poslednju kontrolu pre neki dan i sve je u redu.
Ovaj oporavak nije bio ništa u odnosu na muku od dve ipo godine koju sam mučila sa perianalnom fistulom. Stalna curenja, brisanje, bolovi, prosto znate da imate nešto što nije normalno. A da na to dodam da sam bila i trudna, i rodila bebu, i dojila je. Čim sam prestala da je dojim otišla sam na operaciju, jer su mi tako preporučili.
Još jednom, ko ima problem, preporučujem operaciju. Iz iskustva.


Povratak na “Hirurški zahvati”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gosta