Stranica 1 od 1

Laparoskopska operacija

Poslato: 05 Feb 2013, 13:29
od Nemanja
Procitao sam pre par dana da se kod nas izvode laparoskopske operacije creva. Napisao dr Dragan Radovanovic upravnik hirurgije "dr Dragisa Misovic".
Pacijenti se posle laparoskopske operacije mnogo brze oporavljaju, manji su oziljci i oporavak mnogo manje boli.
Da li je neko sa IBD mozda operisan na ovaj nacin?

Re: Laparoskopska operacija

Poslato: 15 Feb 2013, 02:36
od Gile
Ne znam za IBD, al je cale pre par godina operisao zeludacnu kilu laproskopski na Prvoj hirurskoj. Nakon operacije imas par malih oziljaka na stomaku, ko da su te upucali :) Bas kao sto si napisao, ne secam se da se nesto mnogo zalio na bolove i jako brzo nakon operacije je otpusten kuci...

Re: Laparoskopska operacija

Poslato: 17 Feb 2013, 04:35
od Skipper
Nemanja,

Kod IBD-a, ovde, u Americi, je laparaskopski pristup već rutinski postupak, u slučaju da se vrši resekcija creva (npr. radi odstranjivanja suženih delova creva - stenoza i pravljenja nove veze - anastomoze), odnosno, ukoliko nema drugih problema!

Generalno, metoda je fenomenalna, jer je najmanje invanzivna (nekoliko malih rezova od 2-3 cm, umesto klasične višečasovne operacije, one grozne 'kravate', gomile konaca, drenova i sl. :mrgreen: ), ali, na žalost, naše bolesti su često praćene komplikacijama, tako da zahtevaju detaljan pregled kompletnih creva.

Posebno smo, sa te strane, ugroženi mi sa Crohn-ovom bolešću, zbog nedovoljno preciznih dijagnostičkih metoda, kada se radi o tankim crevima! :?

U svakom slučaju, pitanje ti je odlično i zaista bi bilo dobro da neko, od naših saboraca, može da nam prenese svoje iskustvo sa laparaskopskom operacijom!!

Ostaje nam da se nadamo da će laparaskopija postati redovna hiruška metoda, kada se 'potroše' sve druge opcije (naravno, mislim na tretmane raznim lekovima za IBD!)

Sve najbolje,

Skipper

Re: Laparoskopska operacija

Poslato: 19 Feb 2013, 15:55
od Nemanja
Znam da se neke druge laparoskopske operacije vrse kod nas, ali sam se iznenadio da se rade operacije creva. To daje bar malu nadu da ce sve to napredovati do neke sledece operacije ili da Srdjan ubedi neke doktore iz Amerike da dodju malo ovde da rade, za stan i hranu..

Razumem da je komplikovano, ali stvarno se mnogo dobija pa bi bilo ok da se bar te manje zahtevne operacije, ako moze tako da se kaze, izvrse preko monitora.

Re: Laparoskopska operacija

Poslato: 20 Feb 2013, 01:54
od Skipper
Nemanja napisao:To daje bar malu nadu da ce sve to napredovati do neke sledece operacije ili da Srdjan ubedi neke doktore iz Amerike da dodju malo ovde da rade, za stan i hranu..


Nemanja,

Iz tvojih usta u božje uši -- što bi narod rekao! Monitor i par specijalnih laparaskopskih instrumenata bi nam učinilo život bar malo lakšim.

Meni jedino ostaje da napravim 'Kronov kriminalni klan' ('3K') i izvršim otmicu nekoliko odličnih američkih abdominalnih hirurga! Naravno računam na tvoju logističku podršku u Srbiji (napuštena kuća van grada, u kojoj bi ih držali, prevoz, jeftino piće i klopa za Amere i sl.) :mrgreen:

No, ozbiljno, zaista bih voleo da laparaskopske operacije creva, postanu rutinska stvar u Srbiji, jer bi IBD pacijentima to dalo dodatnu motivaciju i snagu da radikalno rešavaju probleme, ako već ništa drugo ne pomaže.

Trenutno se u USA izvodi desetak kliničkih studija sa potpuno novim vrstama lekova, pa se iskreno nadam da će rezultat ovih istraživanja i testova biti pozitivan -- dakle, PRAVI LEK, koji će moći da IZLEČI naše bolesti zauvek, a ne da ih samo održava u remisiji! Ko prvi bude napravio takav preparat, zaslužiće Nobelovu nagradu i večnu zahvalnost svih nas! Daj bože da uskoro i mi imamo čemu da se radujemo!!

Pozdrav,

Skipper