lecenje ulceroznog kolitisa mineralnim vodama

Post Reply
User avatar
candy84
Posts: 19
Joined: 18 May 2011, 11:49

lecenje ulceroznog kolitisa mineralnim vodama

Post by candy84 » 02 Jun 2011, 16:09

Ovu temu postavljam zbog kritike i razmene iskustava...
ulcerozni kolitis mi je dijagnostikovan 2009. i to najtezi oblik jer mi je bilo zahvaceno celo debelo crevo i na rendgenu su uocili znake toksicnog mega kolona.Stanje mi je brzo normalizovano najjacim dozama antibiotika,koritkosteroida i asacolom.Nakon toga skoro godinu dana nisam imala nikakve probleme cak mi je stolica bila bolja nego ikada u zivotu.Odlucila sam da odem malo u vrnjacku banju na oporavak i da isprobam njihove mineralne vode jer sam cula da su blagotvorne za gastro obolenja.Pretposlednji dan sam posetila internistu da cujem njihova iskustva sa ovom bolescu i on mi je savetovao da primenim klizme mineralnom vodom bar nedelju dana.ja sam imala vremena da probam samo jednu i od povratka kuci stanje mi se sve vise pogorsavalo.stolica mi je bila neredovna i pojavila mi se ponovo krv i dosta sluzi.Jedino nisam imala bolove ni temperaturu.
6 meseci nakon toga uradila sam koltrolnu kolonoskopiju i receno mi je da imam upalu zadnjeg dela debelog creva do sigme.
Volela bih da se javi neko ko je isprobao ovaj metod lecenja da znam da li mi se od klizmi pogorsalo stanje i da upozorimo druge pacijente ukoliko su iskustva losa :!:

mojeime
Posts: 10
Joined: 01 Jun 2011, 10:33

Re: lecenje ulceroznog kolitisa mineralnim vodama

Post by mojeime » 03 Jun 2011, 01:18

Ja sam ove godine u januaru bila u Brnjačkoj Banji, zbog šećerne bolesti na programu edukacije. Pojavio mi se diabetes i odmah sam bila na insulinu, a sve to zbog lečenja kolitisa pronizonom. Imala sam program pregleda pa sam posetila i internistu koji mi je preporučio klizme mineralnom vodom. Kolitis je trenutno u remisiji i nisam bila voljna da se podvrgavam bilo kakvim tretmanima ali sam ipak otišla. Za početak mi se nije svidela okruženje gde se daju klizme, wc u drugom hodniku a bogami ni higijena, pa sam odustala. Moj prvi gastroenterolog, kad sam na nagovor porodice i prijatelja tražila i dobila banju je rekla ‚‚Da voda leči prodavali bi je u apoteci‚‚. Otprilike toga se i držim. Nisam bila raspoložena ni da pijem vodu, jer mi je užasno smrdela. Ne tvrdim da banje nisu dobre i da ih ne treba posećivati ali više za odmor i opuštanje.

User avatar
Igor77
Posts: 547
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: lecenje ulceroznog kolitisa mineralnim vodama

Post by Igor77 » 03 Jun 2011, 08:22

Mislim da ne može neki banjski internista da zna šta je dobro a šta ne. Čak i dosta gastroenterologa zna manje od obolelih, nemojte se igrati sa svojim zdravljem. Za klizme mineralnom vodom nikad nisam čuo, znam da se rade sa mešavinama čajeva (kantarion, neven, žalfija) i pojedinim lekovima na bazi kortikosteroida i to samo u slučajevima kad je hitno a lekova nema (kao Budosan klizme i sl.).
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Post Reply