poboljsanje krvne slike

velicina11
Posts: 14
Joined: 10 May 2012, 16:40

Re: poboljsanje krvne slike

Post by velicina11 » 06 Sep 2012, 22:43

Da li neko zna kako da povecam leukocite, svaki lek mi ih smanjuje pa cak i salofalk koji je najmanje toksican od svih…ne znam zasto mi organizam tako reaguje, ostali rezultati su mi ok…..

momcilo78
Posts: 2
Joined: 06 Sep 2012, 10:20

Re: poboljsanje krvne slike

Post by momcilo78 » 07 Sep 2012, 09:39

mozda moze da ti pomogne narodni lek, ja sam ga koristio dok sam bio u bolnici
blendirano: jedna cvekla, kg jabuka, jedan limun i kasika meda(ja koristio malo vise) i limun sam samo cedio je

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: poboljsanje krvne slike

Post by Skipper » 08 Sep 2012, 02:06

@momcilo78:

Dobar predlog za potpuno prirodnu mešavinu, koja utiče na poboljšanje krvne slike!


@velicina11:

Pad leukocita (belih krvnih zrnaca - WBC) je normalna reakcija na lek, jer to potvrdjuje da on deluje! Organizam će se vremenom adaptirati, ali u slučaju da, broj belih krvnih zrnaca, padne ispod dozvoljene referentne granice, hitno potraži pomoć tvog gastroenterologa, jer to znači da se radi o leukocitopeniji i potrebno je napraviti promenu i/ili prilagodjavanje terapije.

Evo par praktičnih saveta za povećanje nivoa leukocita:

1. Uzimaj "Folnak" ili "Folan", 1 puta nedeljno, po 2 tabletice (1 ujutro i 1 uveče) Folna kiselina je iz grupe B vitamina i pomaže da se leukociti povećaju. Počni sa ovom dozom, jer Folna kiselina može da poveća gasove u crevima, dok se organizam ne prilagodi. Posle, možeš da, po potrebi, povećaš dozu na 2 puta nedeljno, ali nije dobro preterivati sa ovim vitaminom.

- Folna kiselina se nalazi u voću i povrću, a najviše je ima u: pomorandžama, grejpfrutu, limunu, jagodama, smokvama, šargarepi, brokoliju, cvekli, tikvi, karfiolu, pasulju i dr. Naravno, uzimaj samo ono što ti ne smeta od pomenute hrane, da bi povećala broj leukocita.

2. Pij zeleni čaj, jer je on antioksidans i ojačava imuni sistem, a time i omogućava tvom organizmu da se bori protiv raznih infekcija.

3. Svakodnevno uzimaj preparate koji sadrže esenciju belog luka, jer on sadrži veoma korisnu supstancu, poznatu pod nazivom "Allicin, koja pomaže u stvaranju belih krvnih zrnaca, a plus omogućava organizmu da se efikasno oslobodi štetnih materija i mikroorganizama. Najbolje bi bilo uzimati sveže režnjeve belog luka, kao dodatak glavnom jelu, ali zbog prirode naših bolesti, možda je najbolje koristiti preparate (kapsule), u kojima se nalazi beli luk.

4. Jedi hranu bogatu proteinima, kao što su to: riba (pre svega bela i morska), jaja (belance) i sveže obareno/dinstano/pečeno meso.

5. Uzimaj multivitaminske preparate, koji sadrže A i C vitamine, jer su, sem Folne kiseline, ova dva vitamina jako važna za razvoj leukocita.

6. Postoji još nekoliko biljaka i preparata, koji pomažu kod stvaranja i povećanja broja belih krvnih zrnaca, ali ne znam da li ih apoteke u Srbiji prodaju:

- "Wild Indigo" tablete. Ova biljka sadrži "Tephroline", koji pospešuje stvaranje leukocita. Uzima se 1 tableta dnevno.

- "Astragalus" kapsule, sadrže "Flavonoid", koji, takodje, povećava broj leukocita. Uzimaju se 3 kapsule, 3 puta nedeljno.

- "L-Theanine" tablete. Ovo je amino kiselina, koja jača imuni sistem, tako što povećava broj leukocita, uključujući makrofage i "T" ćelije. Sem toga, značajno pomaže u smanjenju stvaranja supstance "Cortisol", koja nastaje kao posledica stresova i time negativno utiče na imuni sistem. Uzima se 1 tableta dnevno.

- "Echinacea" kapsule, sadrže veoma moćnu supstancu "Phenol Echinacoside", koja pomaže u održavanju dobre cirkulacije i utiče na povećanje belih krvnih zrnaca. Uzima se 1 kapsula, 2 puta nedeljno.

Napomena: Ne mogu sa potpunom sigurnošću, da tvrdim da su sva četiri, gore navedena, preparata, podjednako dobra za pacijente sa IBD-om, ali je činjenica da doprinose rastu broja leukocita!

7. Fizička aktivnost, u okviru individualnih mogućnosti, je jako poželjna, radi jačanja imunog sistema i boljeg protoka krvi, a time i stvaranja većeg broja leukocita.

Toliko od mene.

Sve najbolje,

Skipper :)
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

velicina11
Posts: 14
Joined: 10 May 2012, 16:40

Re: poboljsanje krvne slike

Post by velicina11 » 08 Sep 2012, 11:34

Hvala Momcilu78 i naravno Skipperu (tvoji postovi su extra, svaka čast na upucenost i znanje ;) )
Moj gastro mi je smanjio dozu salofalka i prepisao folan 2x1 tableta….napravila sam napitak od cvekle, jabuka, pomorandze, sargarepe, limuna i meda koji pijem svako jutro po 1dl….nadam se da ce ovo pomoci....

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: poboljsanje krvne slike

Post by janim08 » 08 Sep 2012, 16:03

Da li mi smemo da koristimo preparate koji imaju ehinaceu? Prosle godine sam kupila nesto za imunitet sa ehinaceom i pisalo je da je kontraindikovana kod auto- imunih bolesti.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: poboljsanje krvne slike

Post by Skipper » 08 Sep 2012, 21:56

@janim08:

Mina,

"Echinacea" nije preporučljiva kod svih autoimunih bolesti, ali za Crohn-ovu bolest i ulcerozni kolitis je od značajne koristi, jer pomaže kod održavanja zdrave crevne flore, smanjuje upalni proces i doprinosi zarastanju tkiva (sluzokože, tj, obnavljanju mukozne membrane creva), u gastrointestinalnom traktu (GIT).

Dakle, ova biljka je, na osnovu navedenih podataka, dobra za nas.

Kao što ti je već poznato, "Echinacea" je odlična za regulisanje imunog sistema, koji je u priličnoj meri 'uzdrman' kod pacijenata koji uzimaju imunosupresive i/ili biološku terapiju.

Jedini problem mogu da budu neki drugi sastojci raznih preparata, koji sadrže i ekstrakt pomenute biljke. Zato je najbolje naći 'čistu' "Echinacea"-u, odnosno bez drugih dodataka i koristiti je kao čaj, tinkturu i/ili u kapsulama.

That's all folks! ;)

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

loknica
Posts: 43
Joined: 15 Oct 2012, 09:01

Re: poboljsanje krvne slike

Post by loknica » 09 Nov 2012, 20:29

sta znaci povisena vrednost ALT u krvi, da li moze biti posledica antibiotika koje sam koristila nakon dijagnoze uc?Pre upotrebe lekova ALT mi je bio u redu, ostala krvna slika u redu

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: poboljsanje krvne slike

Post by Skipper » 10 Nov 2012, 07:50

@loknica:

ALT (S-GPT ili "Alanine Transaminase") je takozvana jetrena proba ili test stanja jetre!

- Koji je nivo (vrednost) ALT-a? Koje su referentne vrednosti navedene u laboratorijskom izveštaju?

- Koliki ti je AST (S-GOT)? Ovo je važno zbog poredjenja i računanja odnosa nivoa ova dva najvažnija enzima za jetrene probe, jer se tek na osnovu tih rezultata, može da pretpostavi o čemu se radi.

- Koji antibiotik si uzimala, koju količinu i koliko dugo?

- Koju terapiju za ulcerozni kolitis dobijaš? Pretpostavljam da piješ "Salazopyrin" ("Sulfasalazine") i koristiš "Salofalk" supozitorije.

Povišena vrednost ovog enzima (alanin transaminaze) može da znači mnogo toga i ništa značajno, u zavisnosti od njegovog nivoa u krvi. Ako je ALT malo povišen, onda to nije ništa značajno (prolazno stanje) i već u rezultatima neke buduće analize krvi, vrednost ovog enzima može da bude u granicama referentnih vrednosti. Velika odstupanja od referentnih vrednosti, mogu da budu pretpostavka za neku vrstu oštećenja ili disfunkcije jetre.

Generalno, kada su analize krvi u pitanju, posmatraju se kompletni rezultati, da bi mogla da se 'iznese' neka pretpostavka.

Mali savet: Sledeći put, kada tražiš odgovore na slična pitanja, bilo bi veoma korisno i svrsishodno da navedeš potpunu informaciju (dobijene vrednosti, lab. referentne vrednosti i dr.) :!:

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: poboljsanje krvne slike

Post by Zavisa » 10 Nov 2012, 11:44

Ja sam dugo imao problema sa deficitom gvozdja (bilo je momenata kada mi je ono bilo 1) a hemoglobin 70, znači opasna anemija. Svakako da je ovaj problem nešto sasvim "normalno" kada smo mi u pitanju.

Ono što je glavni razlog opadanja gvozdja pa i hemoglobina su krvarenja u crevima koja mogu da budu vidljiva preko stolice, a i ne moraju da budu vidljiva. Lično smatram da u tim situacijama neće pomoći nikakav preparat gvozdja niti neki prirodan recept na bazi biljaka ako su krvarenja učestala bila ona vidljiva ili ne, u svakom slucaju ih ima s obzirom na vrednosti. Najbitnije za uspostavljanje koliko tojliko normalnih vrednosti je svakako delovanje na samu bolest odnosno da se upale, bez obzira da li ih osetiš ili ne, "ugase". Ako pijes preparate gvozdja, a pri tome je krvarenje učestalo zbog upale, samo ćeš prividno održavati neku vrednost, ali i to je pod znakom pitanja. Onog trenutka kada prestanes da pijes Fe, zbog aktivne upale i krvarenja (vidljivog ili ne) gvozdje će ponovo opasti. Ja sam sve živo probao, i tablete i preko infuzije pa čak sam i krv primao, ali bezuspešno, jer je bolest bila aktivna i bilo je skrivenog krvavljenja zbog upala.

Znači, prvenstveno se mora delovati na uzrok i sprečiti dalje opadanje gvozdja i hemoglobina i onda vratiti vrednosti na normalu putem tableta i hrane.

S obzirom da sam ja imao težak slucaj Krona, nakon operacije vrednosti su došle na savršen nivo:

Fe - 16,2
Hgb - 131
Leukociti - 6,80
AST - kreće se izmedju 17 i 24
ALT - 15
Gama GT - 53
CRP - stalno 0,7
AMY-U - 342
Sedimentacija - 10,0
Bilirubin ukupni - 12,2
i sve ostalo što se nalazi na krvnoj slici je savršeno, znači kompletna krva slika, biohemijska analiza, analiza urina. Jedino što odskače malo od vrednosti je:

Eritrociti - 3,91 (4,50 - 5,90)
Hemoglobin - 131 (135 - 175)
Hematokrit - 0,374 (0,410-0,530)

Ovakva krvna slika mi je poslednjih godinu ipo dana, a proveravam je na svaka dva meseca.

Znači, moj problem sa nedostatkom gvozdja i sa kompletnom krvnom slikom sam rešio onog momenta kada je uzrok otklonjen. Naravno, kod mene se to uradilo operacijom s obzirom na stanje bolesti što ne znači da je tako i kod tebe, ali suština je ista za svakoga ko ima ovaj problem, a to je da se otkloni uzrok opadanja gvozdja odnosno da se upala "ugasi" da ne bi bilo više krvarenja u crevima, jer to je jedini razlog što je Fe malo.

Naravno, treba pre svega hranom unositi Fe u organizam kada se radi o nekim blagim upalama odnosno kada Fe nije daleko ispod referentnih vrednosti. Kada je problem ozbiljniji kao što je bio kod mene Fe: 1 i Hgb: 70 onda ti neće pomoći nikakav preparat dok se upala ne stiša. U svakom slučaju kao što sam već napisao, manjak gvozdja je iskljucivo posledica upalnih procesa i neophodno je da se oni saniraju. Ja imam Kron kao i svi ostali, ali trenutno (godinu ipo) nemam upalnih procesa i bolest držim pod kontrolom. Uskoro idem ponovo da vadim krv, jer idem na kontrolu u KCV pa ću vam javiti kako stoje stvari sa KS.

Inače, pijem samo Imuran 125mg i Salofalk 1500mg stim da sam u ranijem periodu pio 3000mg, ali mi doktorka izbacuje isti.

Ono što može da malo popravi stvar sa KS je nešto što sam ja upravo juče nabavio, a to je Domaće slatko od borovnica sa Kopaonika, konzervirano toplotom, a ne konzervansima. Kada sam juče uzeo prvu kašiku u usta to je bila prava eksplozija ukusa, da se raspametis :-D Takodje sam uz to dobio i Sirup od borovnica, a flaša je od dna pa do vrha puna borovnica. To je jedna mala privatna firma koja se bavi proizvodnjom voća i povrća i svi proizvodi se konzerviraju metodom toplote, bez konzervansa, veštačkih boja i ukusa, 100% prirodno. Uz to sam uzeo i cvekle, kao i džem od malina i kupina i ono što me je ostavilo bez teksta pekmez od šljiva sa čokoladom. Kada uzmem ujutro slatko od borovnica, ona kašika je kao krv crvena.

Ja sada malo odlutao delimično od teme, ali krv je generalno u pitanju :-D

loknica
Posts: 43
Joined: 15 Oct 2012, 09:01

Re: poboljsanje krvne slike

Post by loknica » 10 Nov 2012, 19:59

Evo ovako,radila san krvu sliku i rezultati su dobri,sto se tice biohemiske krvne slike ALT mi je povisen -43 a vrednosti su od 8-41 da li je to posledica antibiotika?AST je 30 a vrednosti su od 7-31.
Elektroliti u redu, proteini u redu , jedino me buni CRP gde pise NEGATIVAN i 2,4.
U nalazima koje sam radila pre mesec dana CRP mi je bio 0,2.Sta to znaci?
Inace uzimala sam terapiju Orvazil,Omeprol Salofakt i Salozapirin

Post Reply