Jedan od alternativnih načina lečenja zapaljenskih bolesti creva, o kojoj je bilo vrlo malo reči, jeste korišćenje hiperbarične komore.
Skoro sam se informisao u vezi sa tim tretmanom i kažu da se stanje obolelih dosta popravlja, nakon samo 10 do 12, doduše, skupih tretmana. U Americi je korišćenje komore mnogo skuplje, nego u Srbiji, ali kada dodjem u Beograd, probaću na sebi da li ovakav tretman ima nekog bitnijeg efekta. U hiperbaričnu komoru (grupnu i/ili individualnu) se 'pušta' čist kiseonik (O2), pod povišenim pritiskom od 1.4-1.5 ata (atmosfera). Osećaj i efekat je kao da ste proveli nekoliko sati na planini, a svaki tretman traje do 30 min. (nekada i kraće, u zavisnosti od težine i vrste bolesti!)
O mojim utiscima, moći ćete da saznate na ovom mestu. Naravno, s obzirom, da ne znam kada tačno dolazim u našu zemlju, ako se neko, pre mene, bude odlučio da proba da li hiperbarična medicina ima pozitivan efekat na obolele od IBD-a, neka nam prosledi adekvatne informacije!

Kontakt:
"HBO Medical Centar" (koji vodi, prim. dr med. Miodrag Živković, specijalista pomorske, hiperbarične i podvodne medicine, fiziolog)
- Centar za poremećaje imunološkog sistema
ul. Vojvode Stepe 347b, Voždovac (Trošarina), Beograd
E-mail: office@hbomc.com
Tel. 011/397-2666, 063/258-743
Website: http://hbomc.com/
Pozdrav,
Skipper