Page 1 of 1

Kefir

Posted: 22 Mar 2012, 09:32
by Igor77
Pročitao sam da je dobar prirodni izvor probiotika, bolji od jogurta. Takođe sam pročitao da se u pravljenju kefir koristi veći deo laktoze iz mleka tako da ne opterećuje probavu.
Evo par članaka:
http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/r ... -radinosti
http://www.oglasi-oglasi.com/2011/07/12 ... -gljivice/
http://www.probiotic.org/Kefir.htm
Da li je neko imao iskustva? Gde se može naći, ne verujem da je teško.

Re: Kefir

Posted: 22 Mar 2012, 16:19
by Gile
Pio sam ga cesto pre nego sto sam se razboleo. Zvao sam ga alkoholni jogurt :) jer je imao tako neki ukus...

Secam se da je mogao da se kupi u Maxi-ju, mislim da je Imlek bio proizvodjac...

Re: Kefir

Posted: 22 Mar 2012, 20:08
by Philthy McNasty
Kefir je , kao i klasicni jogur/kis. mleko, izuzetno zdrava stvar s tom razlikom sto se ne preporucuje u prvo vreme dok se stanje malo ne popravi jer je isti malo "tezak" za stomak. Procenat laktoze u krajnjem proizvodu zavisi od duzine fermentacije.

Razlika u odnosu na kalsican jogurt je u vrsti bakterija. O probioticima i odredjenim vrstama sam pricao ranije, imate dosta toga na internetu, Natasa Trenev (Natren probiotici) cija porodica vec 700 godina proizvodi jogurt, medju korisnicima su bili Kralj Peter cini mi se iz stare Yu, kao i britanksa kraljevka porodica.

Nije svaki jogurt isti i kvalitet zavisi upravo od vrsta bakterija koje se koriste. Za sve one koji pocinju sa kucno spravljenim jogurtom bih preporucio kozije mleko jer se lakse vari/podnosi jer ima drugaciju strukturu od kravljeg mleka. Nemojte konzumirati industrijski jogurt jer je fermentisan samo oko 8-10 sati, sadrzi jos vdosta veliki procenat laktoze.

Re: Kefir

Posted: 27 Mar 2012, 12:26
by Igor77
Našao sam kefir. Danas ću staviti, po prvi put. Javiću utiske ukusa, sad mi je dobro i bez njega, znaćete ako bude pogoršanja. Pošto se kefir vremenom uvećava, javiću kad budem imao za deljenje, ako neko bude zainteresovan.