Page 1 of 2

Kortikostereoidi

Posted: 24 Jun 2011, 11:33
by dak73
Da li imate iskustva sa drugim KS osim pronisona?

Re: Kortikostereoidi

Posted: 24 Jun 2011, 13:53
by janim08
Ja sam pila budosan, odlican je, nikakvih problema nisam imala. On ima mnogo manje negativnih strana od pronizona. To je strani lek, definisu ga kao glukokortikosteroid.Ali sme da se pije kratko- oko 6 meseci mislim, i razlaze se samo u crevima, postepeno se i ukida, pila sam 8 nedelja po 3, 8ned po 2pa 8 nedelja po jednu. Pozz

Re: Kortikostereoidi

Posted: 01 Nov 2011, 00:20
by hombre
Cao ja sam na pronizonu vec dve godine bez prestanka na vecim ili manjim dozama iako moze da se dobija samo oko dva meseca.Sad pronizona vise i nema valjda se ugasio taj deo kompanije koji ga je pravio.U glavnom zavistan sam od ks i cim smanjim na 20mg pocinju problemi.Posto ne tolerisem imuran sad sam na nekoj kombinaciji remicade,salizopirin ikortiko 10mg.Inace kad sam pio vece doze kortiko bio sam natecen kao bumbar i jeo sam kao lud.Imam i nus pojave vezane za upotrebu kortiko u vidu osteopaenie/osteoporoza pa sam koristio vigantol ali bez poboljsanja pa su mi dodali i ideos.Inace kortiko je veliko nuzno zlo za gasenje pozara koji kod duzeg koriscenja imaju jos puno nuspojava

Re: Kortikostereoidi

Posted: 27 May 2013, 14:03
by maneken14
Ja sam dobar period proveo na pronizonu, oko 6 meseci cini mi se. Tada sam se najbolje i osecao. Koliko je pronizon u stvari stetan? Da li bi uzimanje od na pr. 5 godina moglo da prouzrokuje neke druge komplikacije i koje? Moj lekar kaze da ima neke propratne efekte ali da to zavisi od osobe do osobe. Kaze i da neki zive na pronizonu 30 i vise godina, znate li vi za slicne primere?

Re: Kortikostereoidi

Posted: 27 May 2013, 15:44
by Igor77
maneken14 wrote:Ja sam dobar period proveo na pronizonu, oko 6 meseci cini mi se. Tada sam se najbolje i osecao. Koliko je pronizon u stvari stetan? Da li bi uzimanje od na pr. 5 godina moglo da prouzrokuje neke druge komplikacije i koje? Moj lekar kaze da ima neke propratne efekte ali da to zavisi od osobe do osobe. Kaze i da neki zive na pronizonu 30 i vise godina, znate li vi za slicne primere?
Znam za obrnuto, da posle godinu i po na kortiko čovek oboli od osteoporoze da popucaju pršljenovi, dijabetes (insulin), degerativne promene na kostima, otečenost, da ne navodim dalje. Posle toga osnovna bolest dođe kao pesma, zato oprezno i što kraće.

Re: Kortikostereoidi

Posted: 18 Jun 2013, 12:21
by danijela
Kopirana prepiska iz Chat-a:
danijela « 08 Jun 2013, 15:14 » Cao narode! Ja sam ovih dana pod pritiskom bas,meni je dobro ali povremeno imam krvi i lazne pozive. Da li to znaci da sam pod upalom i sta sledi dalje posto sam pronizon uzimala pre dva meseca. Bojim se da ce doktorka predloziti bolnicu,a ja ne mogu imam dete od godinu dana i nema ko da je cuva. Postoji li nesto drugo da ugasi vatru? Pozdrav!


Skipper « 09 Jun 2013, 11:11 » Samo krv i lazni pozivi ne moraju da znace da imas upalu. Prvo, uradi lab. analize: CRP, sedimentaciju i krvnu sliku! Rezultati ce pokazati da li postoji neka ozbiljnija aktivnost, kada je tvoja bolest u pitanju. Nadam se da ce sve biti unutar referentnih vrednosti, ali ako se pokaze da je bolest aktivna, tj. da imas upalu, najbrze deluju kortikosteroidi. Uglavnom se, sem antibiotika ("Orvagil" i "Ciprocinal") i kortikosteroida, nista drugo ne daje da bi se upala sto pre smirila. Sem "Pronison" tableta, dobri su "Hydrocortisone" i "Dexason", ali ovi lekovi se prevashodno daju intravenski (kao infuzije), sto znaci da 'zahtevaju' hospitalizaciju!


danijela « 11 Jun 2013, 17:40 » Ja kad pijem kortikosteroide oteknem jako i dobijem na kilazi sto mi nikako ne odgovara. A verujem da imam upalu jer mi je crp pre mesec dana bio 25.


Skipper « 18 Jun, 2013, 4:02 » Realno, s obzirom da je CRP povišen, moguće da se radi o upali, ali zaista ne znam šta bi sem kortikosteroida i antibiotika moglo da je smiri. Možda bi pomogli i samo već pomenuti antibiotici, u kombinaciji sa osnovnom terapijom, ali ovu sugestiju 'tretiraj' samo kao informaciju, jer je najbolje da ti tvoj lekar tačno odredi šta da piješ od lekova :!: Proveri sada koliko su: CRP, sedimentacija i krvna slika sa leukocitarnom formulom. S obzirom da je prošlo već mesec dana, od prethodne analize, tačno ćeš 'videti' da li se CRP smanjio ili povećao. Sve najbolje i da ti bolest što pre bude ponovo mirna. Pozdrav!

Re: Kortikostereoidi

Posted: 04 Aug 2016, 20:01
by LanA89
Ima li neko iskustva sa Pronizonom u trudnoci? Kolitis mi se pogorsao a u 6 sam mesecu trudnoce. Ako neko ima bilo kakvog iskustva neka mi se javi preko poruke ili ovde. Hvala
P.S. Brinem se jer mi je krenuo braonkasti iscedak 1 dan nakon odpocinjanja terapije...

Re: Kortikostereoidi

Posted: 04 Aug 2016, 21:17
by marica
Idi kod ginekologa. Ukucaj u google trudnoća i kortikosteroidi, nema tu nešto posebno, kao i svaki drugi lek trebalo bi ga što manje i što ređe, ali ako je nužan može da se pije. Međutim, ja sam jedva iznela drugu trudnoću, sve trudničke bolesti sam odbolovala i za svaku "sitnicu" sam išla da pitam ginekologa. Idi i ti.

Re: Kortikostereoidi

Posted: 06 Aug 2016, 08:22
by Igor77
LanA89 wrote:Ima li neko iskustva sa Pronizonom u trudnoci? Kolitis mi se pogorsao a u 6 sam mesecu trudnoce. Ako neko ima bilo kakvog iskustva neka mi se javi preko poruke ili ovde. Hvala
P.S. Brinem se jer mi je krenuo braonkasti iscedak 1 dan nakon odpocinjanja terapije...
Koliko ja znam mali je uticaj na plod. Doduše, može da se javi prevremen porođaj i smanjena težina deteta. Srećno!

Re: Kortikostereoidi

Posted: 10 Aug 2016, 18:46
by LanA89
marica wrote:Idi kod ginekologa. Ukucaj u google trudnoća i kortikosteroidi, nema tu nešto posebno, kao i svaki drugi lek trebalo bi ga što manje i što ređe, ali ako je nužan može da se pije. Međutim, ja sam jedva iznela drugu trudnoću, sve trudničke bolesti sam odbolovala i za svaku "sitnicu" sam išla da pitam ginekologa. Idi i ti.
Hvala na odgovoru Marice. To je prvo sto radim. Googlam, i na srpskom i na engleskom ali nisam nasla bog zna sta konkretno. Ja sam u Visegradskoj jednom mesecno na pracenju, evo i sada sam tu. Doktori ne deluju zabrinuto sto sam na Pronizonu. Jedino sto su mi leukociti skocili i neki ADP (mozda se ne zove tako bas). Znam da je nesto vezamo za vreme krvarenja... Pa sad razmisljaju da me posalju i kod hematologa :/ cekam vizitu sutra da vidim. Leukociti znam da skacu od Pronizona ali za ovo drugo nisam bas sigurna...