Imuran

Post Reply
evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Re: Imuran

Post by evika » 25 Aug 2012, 17:06

Bila u bolnici tri dana. Kažu nije Imuran kriv za moje muke. Uradili krvnu sliku, urinokulturu i koprokulturu. Za nedelju dana treba da se javim po rezultate. Dotle ima još da pijem Orvažil tablete. U urgentnom su uradili nativni snimak i ultrazvuk. nalazi su dobri. Samo ne znaju odakle ta temperatura. Rešen problem!!!!!

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 26 Aug 2012, 05:44

@velicina11:
velicina11 wrote:trenutno sam bez terapije dok mi se LE ne oporave pa prelazim na salofalk...barem je manji otrov od predhodna dva leka, barem se tešim da je tako :)
"Salofalk" je neuporedivo manji 'otrov' od imunosupresiva i nadam se da će tvoja creva dobro reagovati na ovaj aminosalicilat (5-ASA). Meni je koristio 10 punih godina i nisam imao nikakvih sporednih efekata. Manje je toksičan čak i od "Salazopyrin-a", sa kojim se, ranije, obično započinjala borba za održavanje remisije.

Sve najbolje i želim ti dugu mirnu fazu bolesti! :)


@evika:

Eva,

Dobro je da si taj deo obavezne 'torture' završila, te da ti "Imuran" ne pravi pomenute probleme, jer je manje opasan, u poredjenju sa "MTX" imunosupresivom, koji se skoro uvek prepisuje, u slučaju izražene netolerancije na "Imuran" (to se najbolje vidi iz analiza koje su ti uradjene, a posebno iz vrednosti amilaze u serumu/urinu i lipaze). Temperatura bi trebalo da ti se normalizuje već od jedne kutije "Orvagyl" tableta (pretpostavljam da dobijaš 3 x 500 mg), ukoliko se radi o blagom upalnom sindromu, ali naravno, uzimaj ovaj antibiotik onoliko dana koliko ti je prepisano, čak i ukoliko osetiš poboljšanje mnogo ranije!

Srećno i da ponovo sve bude u najboljem redu (koliko god je to moguće, kada se radi o našim bolestima!) ;) ,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Re: Imuran

Post by evika » 26 Aug 2012, 08:38

To je sve lepo, samo ja nisam dobro. Poslali su me kod neuropsihijatra. Moguće da su živci u pitanju.

Pozdrav!

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 26 Aug 2012, 10:05

Eva,

Žao mi je što ti nije dobro.

Problemi sa nervima su veoma čest problem, kod nas koji, već mnogo godina, imamo užasne probleme sa zapaljenskim bolestima creva. Uostalom, ove bolesti creva su poznate po tome da lako stvaraju veliku nervozu, a onda sama anksioznost, povratno, na negativan način, utiče na naša ionako povredjena creva -- ovaj fenomen je u psihijatriji poznat kao "začarani krug" (lat. "circulos viciosus"). Kada se uz to dodaju svakodnevne brige i razni razlozi za nerviranje, normalno je potražiti pomoć psihijatra. Nemoj da te to previše zabrinjava. Dobićeš odgovarajuću terapiju i polako ćeš se navići na prepisane lekove, koji će ti pomoći da se malo opustiš i tako rasteretiš sopstvenu psihu, a time i smanjiš nervozu creva. Uobičajena je primena lekova koji pripadaju grupi "Benzodiazepina", odnosno sedativa, poput "Rivotrila" ("Clonazepam"), čija je uloga da malo uspore aktivnost nerava u mozgu (npr. aktivnost centralnog nervnog sistema) i na taj način smanje nervnu napetost čitavog organizma, pa time i samih creva. Ponekad je potrebno da se dodaju i antidepresivi, sa sličnim ciljem. Najvažnije je da ovi lekovi služe za opuštanje i na taj način pomažu da se uspostavi pravilniji rad creva.

Znam po sebi, koliko je sve ovo teško i nekada mi dodje da 'iskočim iz sopstvene kože', jer nije malo boriti se sa ovim 'zlom' od bolesti, duže od 20 godina i svakodnevno trpeti veoma jake bolove, ali nazad se ne može!

Navijam za tebe da sve prodje u najboljem redu. Biće tebi dobro, samo ne posustaj!

Želim ti sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Re: Imuran

Post by evika » 26 Aug 2012, 15:49

Skipper,

Hvala na odgovoru. Mene sad trenutno brine temperatura koja još ne prolazi. Mada nisam završila sa Orvagylom.
Ako ne pomognu,moraću ponovo da se javim gastroenterologu. Najradije bi promenila bolnicu a i lekara. Samo je teško doći do nekoga ko ima
najviše iskustva sa bolešću. Bojim se da imam ponovo tumefakciju na crevu kao pre dve godine. Tada sam išla na CT. Sada su samo uradili nativni i ultrazvuk i analize krvi mokraće i koprokulturu. 2010 su me vozali sa hirurzima, pa na kraju ništa nisu uradili. Za ovakvu neizvesnost iz dana u dan trebaju čelični živci. A nažalost imam osećaj kao da ljudski život ne vredi nekima.

Pozdrav Eva!

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 26 Aug 2012, 17:24

Eva,

Potpuno te razumem, jer i sam trenutno prolazim kroz sličnu fazu neizvesnosti (zbog veoma jakih abdominalnih bolova, za koje je teško postaviti i uobičajenu diferencijalnu dijagnozu), s obzirom da nemam sve rezultate neophodnih dijagnostičkih metoda i analiza.

Teško je izboriti se sa takvim stanjem, ali moramo da razmišljamo pozitivno, jer će nas uništiti vlastita psiha! Nerviranje i strah od lošeg toka bolesti nam neće ni najmanje pomoći. Moraš da budeš jaka radi sebe i svoje porodice. Znaš i sama da Crohn-ova bolest može da se manifestuje na jako mnogo načina i njena simptomatika je toliko raznovrsna, da ne mora da bude ništa strašno, iako ti sada misliš o najgorem. Zato, molim te, pokušaj malo da se opustiš, jer je prerano za izvodjenje bilo kakvih zaključaka!

Ako možeš, napiši mi kolike su ti vrednosti C-reaktivnog proteina (CRP), sedimentacije, krvne slike (pre svega: leukocita, hemoglobina, MCV i MCH), zajedno sa referentnim vrednostima, jer ne znam koje agense su koristili u toj laboratoriji! Da li su ti radili amilazu iz krvi i urina? Ako jesu, dodaj i te podatke u postu. Nije mi namera da ti dosadjujem sa ovim pitanjima, već da pokušam da shvatim šta se dešava u tvom organizmu. Ovako ne mogu da zaključim ništa u vezi sa eventualnom pojavom otoka (tumefakcija) koje te zabrinjavaju. Kolika je ta temperatura koja ti pravi probleme? Da li imaš normalno formiranu stolicu, dijareje ili opstipacije? Koliko puta dnevno imaš potrebu za pražnjenjem creva?

Mogu da ti preporučim neke odlične gastroenterologe u Beogradu, ali za Novi Sad, bolje će ti reći Igor i drugi ljudi koji tamo odlaze.

Drži se!

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Re: Imuran

Post by evika » 26 Aug 2012, 17:39

Evo moji rezultati:
SE 25
HGB 122
Leukociti 6,16
Eritrociti 4,0
Crp 0,7
Amilaze 72
ASP 43
AST 13
ALT 7

Stolica imam 2-3 svaki dan. Počela sam da pijem surutku juče, za koju kžu da regeneriše jetru. Doktorka kaže da jetra ne može da boli, ali ja baš na tom delu imam bolove. Ne stalno, povremeno. Na ultrazvuku se video mali polip od 3 milimetra na jetri. Inače, sve ostalo je uredu. Barem tako piše.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 26 Aug 2012, 19:50

Eva,

Na prvi pogled, kao što sam i pretpostavio, najverovatnije se radi o blagom upalnom sindromu, koji bi "Orvagyl" morao da dovede u red!

SE 25 -- sedimentacija malo povišena, što govori u prilog blagom upalnom sindromu. Ništa drastično, niti alarmantno.

HGB 122 -- hemoglobin dobar i u okviru referentnih vrednosti! OK! Nema anemije!

Leukociti 6,16 -- u okviru referentnih vrednosti! Nema upale!

Eritrociti 4,0 -- u okviru referentnih vrednosti (malo manji broj crvenih krvnih zrnaca, ali ipak iznad minimalno dozvoljene vrednosti!)

CRP 0,7 -- na gornjoj granici referentnih vrednosti! Opet, ukazuje na to da nema bitnih promena, niti aktivne bolesti (nema upale!)

Amilaze 72 -- u okviru referentnih vrednosti! Pankreas je u normalnom stanju.

- Jetrene probe/transaminaze (enzimi) su, zadovoljavajućih vrednosti i ne ukazuju na oboljenje ovog organa:
ASP 43 -- trebalo bi da stoji ALP (alkalne fosfataze). Svejedno, vrednost je na donjoj granici referentnih vrednosti! To može da bude posledica deficita vitamina B-6, cinka, folne kiseline ili vitamina C, zbog uobičajene malsorpcije, ali nije ništa drastično , niti vredno posebne pažnje.
AST 13 -- ili SGOT, je u okviru referentnih vrednosti!
ALT 7 -- ili SGPT, je na donjoj granici referentnih vrednosti!

S obzirom da imaš sasvim prihvatljivo pražnjenje creva (2-3 puta dnevno), znači da nema zastoja, niti bitno povećanog broja stolica dnevno. Takodje, rezultati ne ukazuju na bilo kakav otok (tumefakciju) u crevima. Za svaki slučaj nije loše uraditi kompletnu dijagnostiku (CT, pasazu, kolonoskopiju), ali ništa ne pokazuje da su dodatni pregledi hitni, u ovom momentu.

Zbog tog malog polipa na jetri, potrebno je povremeno raditi jetrene probe (transaminaze) i ultrazvučni pregled, ali sasvim opušteno, jer nema razloga za neku veliku brigu. Bol koji osećaš u tom delu, može da bude i refleksne prirode, zbog eventualnog spazma u crevima, ali bez palpatornog pregleda gastroenterologa, teško je biti potpuno siguran u ovu pretpostavku.

Jedino mi nisi napisala kolika ti je temperatura, ali ovi rezultati koje si poslala u poruci su sasvim solidni!

Surutka je dobra za jetru i nastavi da je uzimaš. Kada završiš terapiju sa antibiotikom, videćeš kakvi su rezultati. Trebalo bi da "Orvagyl" spusti sedimentaciju na normalnu vrednost, jer 25 ne ukazuje na ozbiljnu upalu, tako da nema potrebe za nekom dodatnom nervozom i stresom.

Toliko od mene i samo opušteno,

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: Imuran

Post by janim08 » 30 Aug 2012, 17:32

Molim nekoga da mi odgovori: doktorka mi je povecala dozu imurana sa dve na 2,5 tableta. Za dve nedelje leukociti su pali sa 7,7 na 5,6. Donja granica je 4. Da li smem sama da smanjim dozu jer ne znam koliko ce brzo padati, jos nisam na donjoj granici, ali ni daleko? Naravno, pokusavam da stupim u kontakt sa dr, ali do tada ne znam sta da radim. Hvala

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 30 Aug 2012, 19:22

Mina,

Ne menjaj SAMA terapijsku dozu, koju si dobila! Organizmu je potrebno malo više vremena da se adaptira na ovu promenu, iako se radi o samo 25 mg "Imurana" više, u odnosu na početnu količinu.

Za desetak dana (maksimalno za dve nedelje!) napravi samo analizu krvne slike. U slučaju da leukociti nastave da padaju, to će samo značiti da si postala netolerantna na ovaj imunosupresiv i tvoj gastroenterolog će morati da ti promeni terapiju. Ne verujem da će se to desiti, ali, ako je za neku utehu, količina leka u takvom slučaju nije problem, jer bi se vremenom to dogodilo i sa 2 x 50 mg "Imurana" dnevno. Kada se netolerancija na lek razvije, tu pomoći nema -- jedino rešenje je promena terapije, odnosno leka!

Sačekaj još malo, jer trenutno nije kritično, pa kada napraviš novu analizu krvne slike, znaćeš da li postoji problem sa lekom koji uzimaš.

Slučajno, ako bi se desilo da se, u medjuvremenu, pojave još neki sporedni neželjeni efekti, hitno se javi tvom ili bilo kom drugom gastroenterologu, radi nastavka lečenja, sa drugim lekovima za održavanje remisije!

Srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply