Colestiramin

Post Reply
Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Colestiramin

Post by Nemanja » 21 Sep 2012, 11:38

Imam Kronovu bolest i od kad mi je konstatovana, posle operacije, do skoro nisam se osecao "normalno". Imao sam problema sa svakodnevnim prolivima i ostalim tegobama. Cak u trenucima kada je bolest bila manje aktivna nisam se osecao dobro. Sa ovim lekom sam uspeo da povratim taj osecaj. Lek je u praskastom obliku i koristi se oko 3 kesice dnevno, bar u mom slucaju. Sam lek ne utice na tok bolesti (na bolest delujem terapijom Imuranom, Salofalkom, probioticima ...), prasak sredjuje stolicu, same simptome - odnosno sa njim mi se formirala stolica. Prasak se zove Quantalan a aktivna supstanca je Colestiramin. Meni je pomogao da bolje izguram dan, a za samu bolest nastavljam sa pomenutim lekovima. Tu sam za svako pojasnjenje. :mrgreen:

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Colestiramin

Post by Skipper » 22 Sep 2012, 03:11

Nemanja,

Super što si pomenuo "Quantalan". Po preporuci gastroenterologa, pre godinu i po dana, probao sam da, umesto prepisanog "Imodiuma" (u Srbiji je to isti lek, kao i "Loperamid"), koristim ovaj prašak, ali posle tri kesice (uzimao sam po jednu kesicu ujutro!), nisam osetio značajnije promene. Možda sam ga isuviše kratko 'testirao' ili je jedna kesica dnevno bila nedovoljna? :?

- Koliko dana si ti uzimao ovaj lek, pre nego što ti se stolica formirala!?

Radi drugih članova, napominjem samo da je "Quantalan", pre svega, namenjen vezivanju masnoća iz hrane i smanjenju holesterola, ali sporedni efekti bi trebali da budu pozitivni i korisni, u vezi sa konzistencijom stolice (koja je zato malo masnija, jer se 'izbacuju' i pomenute masnoće!) Negativna strana ovog leka je to što može da umanji efekat drugih lekova, ukoliko se uzima u razmaku manjem od 2 sata! Dakle, da do ovog efekta ne bi došlo, prvo se popije razmućen prašak (ukus je OK!), pa tek nakon dva sata može da se uzme bilo koji drugi lek, tj. propisana terapija.

Hvala unapred na odgovoru! :)

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Re: Colestiramin

Post by Nemanja » 22 Sep 2012, 20:04

Mislim da treba veca pauza u odnosu na druge lekove, ali pise svakako u uputstvu.
Skipper meni je trebalo malo vise od jednog dana, i par puta sam napravio pauzu od po 1 dan i opet mu je trebalo 1.5 dana da se zaleti. Kod mene je jedna kesica suvise malo.
Ja takodje koristim loperamid ali mi on ne sredjuje stolicu, samo odlaze odlazak na neko vreme. U svakom slucaju kombinacija ta dva sa svim ostalim lekovima daje rezultate, pa sam hteo malo da preporucim.
Skipper mozda da probas sa vise kesica, par dana pa mozda uspe.
Pozdravljam

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Colestiramin

Post by Skipper » 23 Sep 2012, 01:26

Nemanja,

Hvala ti na brzom odgovoru!

Najverovatnije je jedna kesica previše malo za mene - 'starog ratnika u večitoj borbi protiv zla - zvanog Crohn!' :mrgreen:

Bilo mi je bitno da znam da lek deluje i nakon dan-dva korišćenja (još jednom hvala na bitnoj informaciji!) i pokušaću sa 3 x 4 grama!

U Americi, postoje dve varijante: "Questran" i "Questran Light" (od proizvodjača "Bristol-Myers Squibb"), u kesicama od 4 i 8 grama. U Srbiji, zamena za "Questran", je "Quantalan", koji ti koristiš, ali radi se o istom leku, samo je drugi proizvodjač u pitanju. Maksimalna dozvoljena dnevna doza je 24 grama!!!

Što se tiče pauze, mislio sam na minimum vremena izmedju uzimanja colestiraminskih preparata i drugih lekova, a to su najmanje 2 sata da bi lek 'prošao' iz želuca, kroz duodenum (bulbus i pilorus), u tanko crevo, ali u pravu si -- svakako je bolje napraviti duži razmak (u upustvu za upotrebu bi trebalo da je naveden taj podatak!)

Zaboravio sam da dodam da su ovi preparati odlični u slučaju nervoznih creva (IBS-a, tj. Irritable bowel syndrome-a) i kod 'Clostridium difficile' bakterijske infekcije, jer apsorbuju takozvane A i B otrove.

I pored pozitivnih efekata, potrebno je obratiti pažnju i na osobinu pomenutog leka da 'vezuje' A, D, E i K vitamine, pa nije loše, povremeno koristiti multivitaminske preparate i hranu koja je bogata ovim vitaminima.

- Radi drugi članova, napisaću nekoliko podataka u vezi sa "Loperamidom" / "Imodiumom":
Ovaj lek nije prevashodno namenjen formiranju stolice, već mu je glavna uloga da uspori peristaltiku (rad creva), što, nama sa hiruški skraćenim crevima, omogućava upravo ono što si i napisao -- odlaganje pražnjenja creva! Kada se, uz pomoć ovog leka, uspori rad creva, iz neresorbovanog sadržaja dolazi do oduzimanja (odvodjenja) veće količine tečnosti, što za posledicu ima stvaranje bolje konzistencije fecesa i to je, veoma često, jedan od efekata uzimanja "Loperamida". Ovaj lek MORA da se strogo kontrolisano uzima -- dakle samo uz konsultacije sa gastroenterologom, da ne bi, zbog prevelike količine, izazvao pojavu, po život opasnog stanja 'toksičnog mega kolona' (takodje, 'Clostridium difficile' može da napravi ovaj težak zdravstveni problem!) Maksimalna dnevna doza "Loperamida" NIKAKO ne sme da predje 8 tabletica, odnosno 16 mg., ali to je individualno i zato terapiju može da odredi samo nadležni lekar-specijalista!!

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

marko84ksss
Posts: 2
Joined: 21 Jan 2016, 18:31

Re: Colestiramin

Post by marko84ksss » 21 Jan 2016, 18:36

Drugari mozete li da mi kazete, gde mogu da nadjem lekove tipa quentalan ili questran? Trazim vec 3 god taj lek...unapred hvala

Post Reply