Upravo sam doputovao iz Belgije gde sam isao na pomenutu analizu krvi. Prvi utisak je: "Dje smo mi dje je Evropa!"

Kao sto je Gruja rekao, sve sama ljubaznost i razumevanje. Da sad ne zamaram o samim tehnikalijama, sta i kako, verovatno vise ljude zanima koji je znacaj same analize. Ukratko objasnjenje, onako kako mi je doktorka Vermiere objasnila:
Dakle, test se radi 4 nedelje nakon poslednje doze Remicade-a. Proveravaju se dve stvari - kolicina leka u krvi i kolicina antitela koje je organizam stvorio na sam lek.
Ukoliko je nivo leka u krvi nizak i nema antitela, to znaci da organizam prebrzo metabolise lek i da su potrebne duple doze. Ne znaci da ce svaki put biti potrebna dupla doza, mozda svaki drugi, ili treci put, individualno je.
Druga opcija je da je nivo leka nizak, a da se stvorila velika kolicina antitela - ovo znaci prelazak na Humiru.
Treca opcija je da organizam uopste ne reaguje na biolosku terapiju i to znaci prelazak na drugi vid lecenja. Studija na VMA je jedna od njih - ima vise naziva - Opera ili Millennium (Vedolizumab). Na trziste dolazi i lek pod nazivom Stelara (Ustekinumab), a tu je i Methotrexaat.
P.S. Gorcilo, nisam imao grceve, ali jesam jake bolove, toliko jake da su me ometali u svakodnevnom funkcionisanju. Od kako sam na terapiji nemam vise takvih problema. Sa bioloskom sam poceo pre 2 godine.Trenutno je veliki problem oko ukljucivanja na istu jer fond uvodi taj centralizovani sistem nabavke, pa sad traze komisiju za svakog pacijenta posebno da bi se procenilo koliko je kome potrebna...