Page 1 of 2

IBD day 2017

Posted: 26 Apr 2017, 14:01
by Igor77
Image
19.maj se u svetu obeležava kao Svetski dan zapaljenskih bolesti creva.
Unazad nekoliko godina, Udruženje pacijenata koji boluju zbog ovih bolesti u Srbiji - UKUKS obeležava ovaj dan različitim aktivnostima koje čine medijski nastupi, radionice, predavanja i sl. U svetlu podizanja svesti o ovim bolestima i mladim ljudima koje ove bolesti uglavnom pogađaju. Manifestacije se tog dana obeležavaju širom sveta u organizaciji nacionalnih Udruženja pacijenata, praksa je da dešavanja i aktivnosti budu usmerena ka odgovarajućoj temi vezanoj za ove bolesti, koja je aktuelna i u fokusu, ne samo pacijenata već i članova njihovih porodica, lekara i zdravstvenih radnika. Prošle godine tema u Srbiji je bila pedijatrijska populacija obolelih. Aktivnosti udruženja se kontinuirano sprovode u saradnji sa stručnim Udruženjem lekara i sestara koji se bavi ovim bolestima – SIBDA.
Ove godine, Svetski dan zapaljenskih bolesti creva će biti obeležen u Vrnjačkoj Banji. Za vreme održavanja VIII kongresa NAUZR SRBIJE i manifestacije Bazar zdravlja (19. i 20.maj). Tema aktivnosti će biti trudnoća i zapaljenske bolesti creva. Kroz različite aktivnosti, radionice i interaktivne susrete pacijenata i medicinskih radnika pokušaćemo da damo najvažnije informacije o ovim bolestima i specifičnostima koje one nose. Trudnoća je jedna od najvažnijih tema vezanih za ove bolesti. Obzirom na prirodu i težinu bolesti, činjenicu da je kod mladih ljudi koji su oboleli često izraženo smanjen i pogoršan kvalitet života, smanjen kvalitet socijalnog i profesionalnog aspekta, školovanja, razvijanja normalnih socijalnih i intimnih odnosa, a što je u direktnoj vezi sa trudnoćom. Potreba za adekvatnim informisanjem i edukacijom u vezi ove teme je aktuelno značajna. U sklopu toga, jedna od vodećih aktivnosti će biti predavanje sa temom „ Trudnoća i zapaljenske bolesti creva „. Predavanje će održati dr Zoran Milenković , gastroenterolog Klinike za gastroenterologiju VMA. Predavanje će obuhvatiti sve bitne teme koje se tiču trudnoće u zapaljenskim bolestima creva – način koncepcije, vodjenje trudnoće kod komplikovanih oblika bolesti, lečenje bolesti pre i u toku trudnoće (sa posebnim osvrtom na vrstu lekova koji se mogu bezbedno koristiti u trudnoći), eventualne rizike za majku i plod u svetlu primene terapije, način porodjaja . Cilj je podizanje svesti pacijenata i javnosti o tome da je u sklopu ovih teških bolesti trudnoća dozvoljena, često poželjna i da takve pacijentkinje mogu da planiraju i vode trudnoću kao i sve druge žene u zdravoj populaciji, uz adekvatno lečenje i praćenje od strane lekara. To bi svakako pomoglo da se eliminišu strahovi i predrasude koje su često prisutne u populaciji, ne samo obolelih, a u vezi trudnoće i hroničnih bolesti.

Re: IBD day 2017

Posted: 26 Apr 2017, 14:47
by marica
Uf, kako bih volela da vidim Zorana Milenkovića :) S njim sam ja odlučila da odradimo radikalan potez i da se rešimo kolitisa i gle čuda, uspelo je. On je za mene Bog!On je jedini lekar na VMA koji sa pacijentima i priča.
Dajte te neke opcije, koliko to sve košta...

Re: IBD day 2017

Posted: 26 Apr 2017, 14:58
by Igor77
Koliko ja znam ništa se ne plaća. Jedan dan rezervisan za druženje i dobra volja je sve što treba. Još ako povedeš bend...žurka :)

Re: IBD day 2017

Posted: 27 Apr 2017, 09:46
by bela
Ja bih isto tako rado isla. Ova tema me trenutno jako interesuje zato sto sam u procesu vanelesne. Ali mislim da je neizvodljivo posto tih dana i sam proces se radi. Nisam jos sigurna.

Re: IBD day 2017

Posted: 27 Apr 2017, 10:04
by Igor77
Dragi saborci, ovo je lepa prilika da se vidimo, upoznamo i družimo. Tema me ne interesuje ali me druženje interesuje :) Udruženje je obezbedilo prevoz, klopu i obezbedilo sve uslove da se vidimo svi zajedno, pacijenti i doktori, i provedemo dan na lepom mestu.
Polazak će biti ujutru iz Novog Sada. Idemo preko Beograda i Kragujevca. Trebalo bi da smo u Banji oko 11. Popodne, posle ručka se vraćamo. U autobusu ćemo biti svi zajedno :)

Re: IBD day 2017

Posted: 27 Apr 2017, 12:58
by marica
IDEM! Zapiši. Spavaću noć pre kod sina (muziĆara). IDEM definitivno :)

Re: IBD day 2017

Posted: 27 Apr 2017, 13:26
by Igor77
marica wrote:IDEM! Zapiši. Spavaću noć pre kod sina (muziĆara). IDEM definitivno :)
Prijave isključivo na mejl ibd.srbija@gmail.com. Ostavi ime prezime i broj mobilnog.
Hvala i vidimo se!

Re: IBD day 2017

Posted: 28 Apr 2017, 12:19
by marica
Prijavila...

Re: IBD day 2017

Posted: 04 May 2017, 07:52
by Igor77
Još jedan poziv da se utopite u samosažaljenje, depresiju, nezadovoljstvo, nemoć, frustraciju, pa da vidimo kome je lošije :)

Re: IBD day 2017

Posted: 08 May 2017, 19:56
by DJAK59
Ima li nekog iz Kragujevca ko bi nam se pridružio u Vrnjačkoj Banji?
Prevoz je obezbeđen, kreće 20.05 iz Novog Sada, preko Beograda i Krajujevca do Vrnjačke Banje.
Ako ima zainteresovanih molim Vas da pošaljete poruku na ibd.srbija@gmail.com, kako bi na vreme mogli sve da organizujemo.

Pozdrav