Stranica 1 od 1

Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva

Poslato: 19 Maj 2013, 22:18
od Gile
Beograd, 17.05.2013.

Udruženje obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije (UKUKS) održalo je danas radni doručak sa predstavnicima medija i lekara povodom predstojećeg Svetskog dana borbe protiv zapaljenskih bolesti creva koji se obeležava 19.05.

Predstavnici UKUKS već godinama rade na poboljšanju kvaliteta života obolelih od zapaljenskih bolesti creva i rešavanju problema koji su vezani za terapiju ove grupe bolesnika. Kako ističu u Udruženju, dostupnost informacija koje se odnose na proces i mehanizme postavljanja dijagnoze i utvrđivanja adekvatne terapije, od ključnog su značaja za uspešno lečenje i integraciju pacijenata u društvo.

Prema procenama, u Srbiji ima oko 5000 pacijenata sa ovom dijagnozom, ali iz godine u godinu raste broj obolelih. «Iz tog razloga, od velike je važnosti da se što više govori o ovim bolestima kako bi se na vreme otkrivale», istakao je predsednik UKUKS Ljiljan Đaković, i dodao da se «da je kruna lečenja ovih bolesti biološka terapija. Drago mi je da je RFZO prepoznao obolele od inflamatornih bolesti creva kao korisnike ove terapije. Jedna količina je već nabavljena uz obećanje da će se na tome i dalje raditi».

Prof. dr Dino Tarabar je istakao da su «zapaljenske bolesti creva zastrašujuće zato što pogađaju mladu, produktivnu populaciju koja tek treba da počne život, da se školuje, da zasnuje porodicu... Uz ova oboljenja, sve ovo je znatno otežano. Blagovremeno reagovanje, valjana dijagnoza i što je najvažnije dostupnost terapije kad je zaista i potrebna su krucijalne, jer su posledice nepopravljive.»

«Izrada registra pacijenata, koliko god zvučalo nebitno, jeste jedan od važnijih koraka ka poboljšanju položaja obolelih od inflamatornih bolesti creva», izjavio je dr Zoran Milenković. Prema njegovim rečima, ovakav registar bi pomogao da se zaista utvrdi broj obolelih u našoj zemlji, te da se na osnovu tih podataka može planirati akcija nadležnih institucija, raditi edukacija koja bi doprinela ranom otkrivanju i prevenciji, kao i većem razumevanju obolelih.

Ovom prilikom predsednik Udruženja najavio je regionalni sastanak udruženja obolelih od infalmatornih bolesti creva koji je zakazan za 25. i 26. maj u Beogradu, istakavši kako je ovaj sastanak važan zbog razmene iskustava i daljeg organizovanog rada na unapređenju kvaliteta života obolelih.


Re: Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva

Poslato: 23 Maj 2013, 12:10
od strsljen
a mesto i vreme 25.i 26.maja u Bg?

Re: Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva

Poslato: 23 Maj 2013, 18:50
od Igor77
Svaka cast! Nekako uvek ista ekipa ljudi al dobro, bolje ista nego nista.

Re: Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva

Poslato: 02 Jun 2016, 08:27
od nevena
Ranije je ova stranica imala dobru praksu da unapred obavesti clanove o okupljanjima UKUKS-a.

Re: Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva

Poslato: 02 Jun 2016, 09:47
od Igor77
Nevena, rado bismo to učinili ali je sajt i forum prebacivan na drugi hosting. Meni, kao administratoru je pažnja bila usmerena na to da svi podaci budu sačuvani. Izvinjavam se što vest nije na vreme postavljena ovde. Takođe, predlažem da pratite dešavanja na zvaničnom sajtu jer će tu informacije pre biti objavljene nego ovde, na forumu. Pozdrav!