Page 1 of 1

Pozdrav

Posted: 13 Apr 2017, 09:45
by Zagorka
Ja sam Zagorka iz Batocine i od skoro su mi otkrili kronovu bolest :)

Re: Pozdrav

Posted: 13 Apr 2017, 10:03
by Igor77
Dobro došla u klub!
Za početak možeš pogledati materijale u sekciji http://ukuks.org/download/ i forum.

Re: Pozdrav

Posted: 19 Apr 2017, 14:06
by Zagorka
Bolje Vas nasla!
Hvala Vam puno, pogledacu :)

Re: Pozdrav

Posted: 06 Jun 2017, 11:42
by bogdanjasmina
Poštovana Zagorka, vidim da ste od nedavno aktivni na sajtu, kao i ja, pa bih da Vas pitam, koju terapiju koristite za lečenje? Inače, moj sin ma 16 ipo godina i u martu ove godine mu je dijagnostikovan Kron. Prvi lek je bio Budosan, Nakon mesec dana je počeo da koristi Imuran. Dve nedelje posle upotrebe imurana je dobio pankreatit i lek je ukinut, Doktor je predložio dalju terapiju metotreksatom, kao zamenu za imuran, ali ja sam je odbila, s obzirom na nus pojave koje daje, jer nam je dovoljno pakla kroz koji smo prošli sa pankreatitom. Trenutno uzima samo budosan. molim Vas, ako želite, da mi kažete Vaše iskustvo. Srdačan pozdrav, Jasmina iz Vranja

Re: Pozdrav

Posted: 06 Jun 2017, 12:13
by Igor77
Jasmina,
Terapija koju vam je doktor predložio je adekvatna. To je standard u lečenju. Budosan, kao kortikosteroid, primiri upalu, ali na duže staze je veoma štetan. Imunosupresivi imaju svoje loše strane ali su kod većine pacijenata dobro prihvaćeni. Tu spadaju Imuran i MTX. Ukoliko se pokaže da pacijent ima reakciju na te lekove, predlaže se biološka terapija. Uvek se gleda šta gubite i dobijate. Bolest koju vaš sin ima može da bude veoma teška i sa puno komplikacija ako se ne leči kako treba. Ako se uvede terapija koja odgovara on će ući u remisiju i može da bude miran ceo život, bez većih komplikacija.

Re: Pozdrav

Posted: 20 Jun 2017, 09:40
by Jelena A.
Pozdrav,
Evo i ja da se javim. :) U martu ove godine su mi dijagnostikovali da imam Krona, iako je patoloski nalaz sa koloniskopije iskljucio Krona. Doktor mi je rekao da nije uspeo da dodje do tankog creva i uzme uzorak jer je bilo ulaz u tankom crevu bio zapusen. Pila sam budosan koji mi nikako nije pomogao. Bolovi, malaksalost i cesta temperatura. Organizam mi je odbijao hranu zbog cestih bolova. Interesantno je to sto su mi se bolovi javljali u principu posle 18h kad se vratim sa posla. Nisam uspela da izdrzim dva meseca do kontrole, opet u bolnicu, losa krvna slika, kalprotektin 4 hiljade i nesto. Uradila sam magnetnu koja je potvrdila da he Kron u pitanju (suzenje tankog creva oko 15cm) Promenjena mi je terapija na Pronison i Pentasu, Orvagil, Omeprol, Lactocare. Dobih i Sideral za gvozdje.
Sta mislite, da li ce mi nova terapija pomoci? U petak sam izasla iz bolnice, pocela da jedem. Javljaju mi se bolovi par puta dnevno, ali nisu strasni.
Jelena A.

Re: Pozdrav

Posted: 20 Jun 2017, 10:12
by Igor77
Pomoći će sigurno. Pronison radi posao kod većine, samo što to nije dugoročna terapija. Sledeća 2 meseca uživaj pa ćeš videti da li ti Pentasa pomaže.

Re: Pozdrav

Posted: 20 Jun 2017, 10:19
by Jelena A.
Da.. Hvala. A da li neko koristi alternativnu medicinu jao sto su neke biljne kapi? Doktor mi je rekao da nema potrebe da uzimam tako nesto.

Re: Pozdrav

Posted: 20 Jun 2017, 21:54
by marica
Dobro došla kod nas. Nemoj sada pokušavati alternativu, prvo vidi da li će ti ova terapija pomoći. Ako izmešaš dve različite nećeš znati koja ti je bila bolja i više pomogla. Dobar znak je kod tebe što si se vratila jelu. To znači da ti je terapija za sad ok :) Srećno!