PROBLEMI U SNABDEVANJU LEKOVIMA

Mesto za svaki savet ili kritiku vezanu za funkcionisanje UKUKS-a.
DJAK59
Postovi: 71
Pridružio se: 01 Apr 2011, 16:30
Kontakt:

PROBLEMI U SNABDEVANJU LEKOVIMA

Postod DJAK59 » 22 Dec 2011, 21:21

Sve češće se javljaju oboleli i članovi porodica obolelih koji imaju probleme u nabavci lekova. Razlozi su ne mogućnost nabavke leka zbog sve češćih nestašica, kao i nemogućnost kupovine leka zbog nedostatka novca. Moramo što hitnije pokrenuti akciju informisanja medija i javnosti o tom problemu. Ako imate bilo kakvu mogućnost da ovo sprovedemo u delo, poznajući nekoga iz novina, javnih glasila i sl. molim vas za pomoć.

UNAPRED HVALA

Za UKUKS
Ljiljan Đaković

Korisnikov avatar
Igor77
Postovi: 524
Pridružio se: 29 Mar 2011, 14:18
Lokacija: Ruma

Re: PROBLEMI U SNABDEVANJU LEKOVIMA

Postod Igor77 » 23 Dec 2011, 09:22

Ja ne znam da li još može ali evo sistema koji sam koristio ranije, dok je bila veća nestašica lekova.
Ukoliko apoteka u mestu stanovanja nema neki lek ja sam onda telefonski zvao centralnu apoteku, u mom slučaju S.Mitrovicu. U većini slučajeva su uspevali da naruče, nabave traženi lek. Ako ipak ne mogu da nabave onda sam na poleđini recepta tražio da napišu da nisu u mogućnosti da nabave sve sa potpisom i pečatom. Onda sam ja išao u privatnu apoteku i kupovao dati lek. Zatim sam fiskalni, onaj recept sa potvrdom i još ponekim obrascem predavao u socijalno koje je posle 14 dana isplaćivalo na račun participaciju. To je tako trajalo skoro godinu dana.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Korisnikov avatar
Skipper
Postovi: 252
Pridružio se: 29 Maj 2011, 01:41
Lokacija: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: PROBLEMI U SNABDEVANJU LEKOVIMA

Postod Skipper » 23 Dec 2011, 14:43

DJAK59 napisao: Ako imate bilo kakvu mogućnost da ovo sprovedemo u delo, poznajući nekoga iz novina, javnih glasila i sl. molim vas za pomoć.


Ljiljane,

Ako imaš spisak novinara, koji su 18. maja bili na press konferenciji u hotelu Balkan, možda bi neko, u ime Udruženja, mogao da ih pozove ili da im pošalje zvanično saopštenje (najbolje na memorandumu UKUKS-a sa pečatom i potpisom!) u vezi sa ovim realno sramotnim 'problemom', jer nije prvi put da je u Srbiji nestašica lekova za obolele od hroničnih bolesti!! Oni koji su tada bili na zvaničnom predstavljanju UKUKS-a, su dobro upoznati sa našim bolestima, a bio bi red da znaju sa kakvim problemima se trenutno suočavaju oboleli u zemlji Srbiji!

Pokušaj da kontaktiraš i nekog od novinara/urednika Deska vesti RTS-a (Beogradske hronike, Jutarnjeg programa, Dnevnika i/ili Vesti) i traži da što pre objave ovu informaciju.

Ovo su brojevi telefona RTS-a:

011/321-10-00
011/321-20-00
011/324-90-00

Ili ih pozovi preko kontakt centra RTS-a, na tel. 0901-321-321

Traži da te prebace na Desk vesti, pa porazgovaraj sa bilo kojim od dežurnih urednika.

Pošalji informaciju u vezi sa nestašicom lekova (takodje na memorandumu UKUKS-a sa pečatom i potpisom, u attachment-u) na e-mail redakcije Internet portala RTS-a: webdesk@rts.rs (u naslovu navedi da je hitna poruka za urednika Zorana Stanojevića!)

Oni, po Zakonu o javnom informisanju, imaju obavezu da objave zvanična saopštenja svih registrovanih udruženja u Srbiji!

Da sam sada u Beogradu, mogao bih više da pomognem, kada su RTV stanice u pitanju, ali na žalost, najverovatnije, do kraja januara 2012. neću dolaziti u Srbiju.

Čim se vratim, lično ću otići do nekoliko urednika vesti, ali bojim se da će biti previše kasno, ako se čeka duže od mesec dana sa ovom važnom informacijom, jer ovo mora da bude i javna opomena nadležnim institucijama u državi, da povedu više računa o već veoma alarmantnoj nestašici lekova za hronične bolesnike!!

Srećno i javi šta si uspeo da uradiš! Sve najbolje!!!!
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)


Povratak na “Predlozi, sugestije i pitanja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gosta